Όπως μας είναι πια γνωστό, για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού COVID-19 απαγορεύτηκε προσωρινά η λειτουργία όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, αλλά και οποιαδήποτε άλλη εκπαιδευτική λειτουργία που πραγματοποιείται με φυσική παρουσία (βλ. προηγούμενη ανακοίνωσή μας).
Η απαγόρευση προς το παρόν ισχύει μέχρι τις διακοπές του Πάσχα, αλλά ενδέχεται να παραταθεί και μετά από αυτές, ανάλογα με την εξέλιξη του φαινομένου.
Για το διάστημα αυτό οι εργαζόμενοι παίρνουν από το κράτος έκτακτο επίδομα ύψους οκτακοσίων ευρώ. Το επίδομα είναι αφορολόγητο, και δεν μπορεί ούτε να κατασχεθεί ούτε να συμψηφιστεί με κάποια οφειλή προς το δημόσιο.
Μετά τις προηγηθείσες πράξεις νομοθετικού περιεχομένου (ΦΕΚ Α’ 64/14-03-2019 & ΦΕΚ Α’ 68/20-03-2020) και αποφάσεις του Υπουργού Εργασίας (13031/Δ1.4551/23-3-2020 και 12997/231/23-3-2020) δημοσιεύτηκε προχτές (Σάββατο, 28 Μαρτίου) και η κοινή υπουργική απόφαση με τις περισσότερες μέχρι στιγμής λεπτομέρειες. Παραθέτουμε συγκεντρωτικά ό,τι αφορά τους εργαζόμενους σε ωδεία ή μουσικές σχολές, σε μορφή ελπίζουμε πιο εύληπτη από τις πλήρεις νομικές διατυπώσεις.
Για τα ιδιωτικά ωδεία
• Οι εργαζόμενοι δεν οφείλουν να παρέχουν την εργασία τους και οι εργοδότες δεν τους οφείλουν αποδοχές, αφού η απαγόρευση της δραστηριότητάς τους γίνεται με εντολή του κράτους. Έτσι οι συμβάσεις των εργαζομένων αναστέλλονται όσο διαρκεί η απαγόρευση. Συνεχίζονται κανονικά όταν αρθεί η απαγόρευση (εκτός φυσικά εάν η απαγόρευση επεκταθεί και πέρα από τη λήξη κάποιας συγκεκριμένης σύμβασης).
• Οι εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ανεστάλη συνεχίζουν να είναι ασφαλισμένοι. Τη δαπάνη για την ασφαλιστική κάλυψή τους αναλαμβάνει το κράτος.
• Όσο διαρκεί η απαγόρευση, οι εργοδότες δεν δικαιούνται να απολύσουν κάποιον εργαζόμενο. Αν κάποιος εργοδότης το πράξει, ή το έχει ήδη πράξει, είναι άκυρο.
• Οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας, από τις 24 έως και τις 31 Μαρτίου, στην οποία θα δηλώνουν την αναστολή της δραστηριότητας της επιχείρησής τους και τους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις αναστέλλονται.
• Στο ίδιο χρονικό διάστημα οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να γνωστοποιήσουν στους εργαζόμενούς τους τη δήλωση αυτή και τον αριθμό πρωτοκόλλου που πήρε.
• Κατόπιν κάθε εργαζόμενος υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ειδικού μηχανισμού στήριξης. Στη δήλωση πρέπει να συμπεριλάβει το ΙΒΑΝ προσωπικού λογαριασμού του, στον οποίον θα καταβληθεί (εφάπαξ) το επίδομα.
• Πρέπει να συμπεριλάβει και το αν μισθώνει κύρια κατοικία, με τα στοιχεία του εκμισθωτή και του ακινήτου, γιατί τότε δικαιούται να πληρώσει μόνο το 60% του ενοικίου για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.
• Η δήλωση υποβάλλεται συγκεκριμένη μέρα μεταξύ 1ης και 10ης Απριλίου, ανάλογα με τον τελευταίο αριθμό του ΑΦΜ του εργαζόμενου (την 1η Απριλίου αν ο αριθμός είναι 1, τη 2η Απριλίου αν ο αριθμός είναι 2 κ.ο.κ.). Για λεπτομερείς βήμα προς βήμα οδηγίες πατήστε εδώ.
• Το επίδομα αφορά διάστημα 45 ημερολογιακών ημερών. (Άρα υποθέτουμε πως θα υπάρξει και περαιτέρω οικονομική ενίσχυση, αν τυχόν παραταθεί η απαγόρευση λειτουργίας).
• Αν ένας εργαζόμενος έχει κάποια σύμβαση εξαρτημένης εργασίας που ανεστάλη και κάποια που δεν ανεστάλη, δεν δικαιούται να πάρει επίδομα.
• Αν ένας εργαζόμενος έχει περισσότερες από μία συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας που όλες ανεστάλησαν, δεν δικαιούται πολλαπλά το επίδομα. Μία φορά θα το πάρει, επιλέγοντας στην πλατφόρμα υποστήριξης έναν από τους εργοδότες που θα εμφανιστούν.
Για τα δημοτικά ωδεία
Είχαμε ήδη γράψει σχετικά στη σελίδα μας στο FB (στις 27 Μαρτίου).
Επαναλαμβάνουμε και εδώ ότι τα έκτακτα μέτρα στήριξης αφορούν τους εργαζόμενους σε ιδιωτικές επιχειρήσεις μόνον. Άρα, αν αντιλαμβανόμαστε σωστά τη διάκριση αλλά και το όλο πνεύμα των μέτρων στήριξης, όσοι εργάζονται (με οποιαδήποτε μορφή εξαρτημένης εργασίας) σε δημοτικά ωδεία θα πρέπει να συνεχίσουν να αμείβονται κανονικά, επειδή τη διακοπή της εργασίας τους την επέβαλε το ίδιο το κράτος, για λόγους ανωτέρας βίας. ***
Αν σε κάποιο δημοτικό ωδείο σας πουν ότι δεν θα αμειφθείτε όσο διαρκεί η αναστολή της λειτουργίας του, παρακαλούμε να το ζητήσετε εγγράφως και αιτιολογημένο, και να μας το μεταβιβάσετε.
Παναγιώτης Αδάμ
________________
*** Update 2 Απριλίου: Με σημερινό του διευκρινιστικό έγγραφο (14012/246/2020) το Υπουργείο Εργασίας όντως διευκρινίζει ότι οι εργαζόμενοι σε οποιουσδήποτε φορείς της γενικής κυβέρνησης, ή σε ΝΠΔΔ, ή σε ΝΠΙΔ που ανήκουν στο κράτος ή σε ΝΠΔΔ ή σε ΟΤΑ, δεν εντάσσονται σε αυτά τα μέτρα στήριξης.
*** Update 4 Απριλίου: Ο σύλλογος μας έστειλε σήμερα προς τα συναρμόδια υπουργεία επιστολή με τα σχετικά αιτήματά μας.
Update 8 Απριλίου: Σήμερα δημοσιεύτηκε νέα ΚΥΑ (14199/249/2020, ΦΕΚ 1217/Β/8-4-2020) που εξειδικεύει τα μέτρα στήριξης των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα, σε σχέση με την τηλεκατάρτιση. Βλέπε νεότερη ανακοίνωσή μας.
*** Update 13 Απριλίου: Όπως υποστηρίζαμε εξ αρχής, σημερινή ΠΝΠ επιβεβαιώνει (στο άρθρο 37) ότι «για όσο χρονικό διάστημα διαρκούν τα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, οι πάσης φύσεως αποδοχές και τυχόν πρόσθετες αμοιβές των απασχολουμένων με σύμβαση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου (ΙΔΟΧ) ή με σύμβαση μίσθωσης έργου, σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, καταβάλλονται κανονικά, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.»
*** Update 23 Απριλίου: Βλ. νεότερη ανακοίνωσή μας.
Ξέρετε αν θα πάρουν οι εργοδότες τα 800 ευρώ; (αν οι εργαζόμενοι που έχουν είναι πάνω από 5)
Μήπως το έχετε δει σαν σύλλογος;
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Η επίσημη ενημέρωση είναι πως όχι:
https://www.lawspot.gr/nomika-nea/koronoios-i-episimi-enimerosi-toy-ypoyrgeioy-ergasias-gia-tin-exeidikeysi-ton-ektakton
Αν εννοείτε κάποια προσπάθεια να επεκταθεί η χορήγηση του επιδόματος και σε εργοδότες με περισσότερους εργαζόμενους, για τέτοιο τυχόν αίτημα αρμοδιότερος είναι ο σύλλογος των ωδειαρχών, όχι ο δικός μας.
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Ευχαριστώ για την απάντηση και συγνώμη.
Νόμιζα ότι είστε στο σ συμβούλιο του συλλόγου ωδειαρχών
Μου αρέσει!Μου αρέσει!