
Ο Σύλλογός μας συνεχίζει εδώ και μήνες τις προσπάθειες επαφής με το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να ανιχνεύσει τις προθέσεις του και να προωθήσει τις απόψεις του κλάδου.
Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι οι θέσεις μας και οι λύσεις που προτείνουμε, όπως είναι αποτυπωμένες στο Υπόμνημα που έχουμε υποβάλει, βρίσκουν σταθερά ευμενή αποδοχή, υπό την έννοια ότι κανείς δεν έχει εγείρει αντίλογο επί της ουσίας. Τα επιχειρήματά μας είναι ακλόνητα, δείχνουν ότι το αίτημά μας για την κατοχύρωση των τίτλων σπουδών μας και κατάταξη των επαγγελματικών δικαιωμάτων μας στο επίπεδο 6 του Πίνακα Προσόντων είναι αμάχητο.
Ωστόσο, το ΥΠαιΘ έχει …άλλες προτεραιότητες: ενδιαφέρεται να κατοχυρώσει τα δικαιώματα των ήδη μονίμων υπαλλήλων του, παραπέμποντας το συνολικό ζήτημα των Ωδειακών τίτλων σε επόμενη φάση, αγνώστου χρονοδιαγράμματος. Επίσης, με την πρόσφατη νομοθεσία για τον ΔΟΑΤΑΠ (Ν. 4957/22), που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Ιούλιο, θα αναγνωριστούν επιτέλους μεταπτυχιακοί τίτλοι εξωτερικού που μέχρι σήμερα προσέκρουαν στη γνωστή λογική της «έλλειψης πρώτου πτυχίου», κάτι που συνιστά σαφή αναγνώριση της ουσιαστικής ισοτιμίας των τίτλων μας με εκείνους των Ακαδημιών του εξωτερικού (επιπέδου 6)· η αναγνώριση αυτή όμως υπόκειται σε κάποιους περιορισμούς που αφορούν τον χρόνο κτήσης του μεταπτυχιακού σε σχέση με τη λειτουργία των Ελληνικών ΑΕΙ, και αυτό δείχνει την προσκόλληση του υπουργείου στην «απόλυτη πρόταξη» των δικαιωμάτων των πτυχιούχων ανωτάτων σχολών σε σχέση με εκείνους των ωδείων.
Εμείς ως Σύλλογος θα προχωρήσουμε αποφασιστικά στην προσφυγή προς την Κομισιόν που είναι πλέον έτοιμη, με στόχο να υποχρεώσουμε την ελληνική Πολιτεία να ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα και να προσαρμοστεί στο Ευρωπαϊκό κεκτημένο που μας αφορά.
Θα υπάρξει ανακοίνωση με το πλήρες κείμενο σε σύντομο χρόνο. Καλούμε τα μέλη μας σε εγρήγορση, ώστε να είναι αποφασιστική η παρουσία του συλλόγου στη συζήτηση του επαγγελματικού μας κλάδου με το ΥΠαιΘ.