Το ΔΣ του Συλλόγου Αποφοίτων Ωδείων εκφράζει την εντονότατη διαμαρτυρία του για την συρρίκνωση των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ!

στις

Κοντεύει μια δεκαετία από την ιστορική, πρωτοφανή στα χρονικά για δημοκρατική χώρα, απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να κλείσει τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα, πλήττοντας μεταξύ άλλων την εστία Πολιτισμού που εκφράζουν τα Μουσικά Σύνολα – η Συμφωνική Ορχήστρα, η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής και την Χορωδία.

Έκτοτε και τα τρία αυτά σύνολα είναι βαρέως υποστελεχωμένα: η Συμφωνική από 105 οργανικές θέσεις έχει μόνο 73 μουσικούς, η Σύγχρονης Μουσικής από 63 μόνο 35, και η Χορωδία από 56 μόνο 25! Σημαντικό ποσοστό από αυτούς, ιδιαίτερα στη Συμφωνική (23 από τους 73) είναι συμβασιούχοι, απασχολούμενοι παράνομα με διαδοχικές προσωρινές συμβάσεις επί σειρά ετών. Παράνομα, γιατί είναι ξεκάθαρο ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Και τώρα 8 από αυτούς τους 23 πρόκειται να απολυθούν, γιατί η Διοίκηση δεν προτίθεται να τους ανανεώσει τις συμβάσεις. Ενώ εκτός από τον αριθμό τους θα μειώσει και τον αριθμό των συναυλιών στις οποίες θα προβλέπεται η συμμετοχή όσων υπογράψουν τις νέες συμβάσεις.
Τα δύο άλλα σύνολα δε, όπως φαίνεται από τους αριθμούς, λειτουργούν με περίπου το μισό προσωπικό από αυτό που προβλέπεται στο οργανόγραμμά τους. Η μικρή αύξησή του (κατά 6 και 7 άτομα αντιστοίχως) και μάλιστα με συμβασιούχους αντί για μονίμους υπαλλήλους, απέχει πολύ από το να αποκαταστήσει την ομαλή λειτουργία τους.

Η υποβολή μουσικών με πολυετή προσφορά στη δοκιμασία της ακρόασης για να «αποδείξουν» την αξία τους με διακύβευμα τη θέση εργασίας τους και οι προσωρινές συμβάσεις βασικού μισθού συνιστούν εξευτελισμό και ασέβεια στις πολυετείς σπουδές, την εξειδίκευση και την προσωπικότητα των μουσικών. Η κυβέρνηση και η διοίκηση της ΕΡΤ, καθώς δείχνουν να μην έχουν σχέση με τον Πολιτισμό, ας συνειδητοποιήσουν ότι έχουν υποχρέωση να στηρίξουν και να βοηθήσουν τα μουσικά σύνολα, αντί να απεργάζονται την απαξίωσή τους.