Ενημέρωση: Το ΥΠΑΙΘ πληρώνει με διορισμό 451 οργανικές θέσεις στα Μουσικά Σχολεία

στις

(Από το ΔΣ του ΠΣΑΩ)

Το έγκλημα, λοιπόν, ολοκληρώνεται.

Μετά από μήνες υπεκφυγών και αποφυγής μιάς κατά πρόσωπο συζήτησης με τους εκπροσώπους του Συλλόγου μας, μετά από χρόνια εργασιακής εκμετάλλευσης των εργαζομένων συναδέλφων μας και απροκάλυπτου εμπαιγμού τους, τώρα το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να τους πετάξει στην ανεργία. Πληρώνει με διορισμό 451 οργανικές θέσεις στα Μουσικά Σχολεία –θέσεις των οποίων δεν αναγνώριζε την ύπαρξη μέχρι πριν 15 μέρες!– χωρίς καμμία αξιολόγηση ή διαγωνισμό, με μοναδικό κριτήριο την κατοχή πανεπιστημιακού πτυχίου, και χωρίς να δίνει καν το δικαίωμα διεκδίκησης των θέσεων αυτών στους εργαζόμενους εκπαιδευτικούς της μουσικής που τις υπηρετούσαν επί πολλά χρόνια, μέχρι πριν ένα μήνα.

Πρόκειται για πρωτοφανή ενέργεια στα χρονικά, αφού ποτέ και σε κανένα επαγγελματικό κλάδο δεν συνέβη κάτι αντίστοιχο με αυτό που συμβαίνει στους μουσικούς: να εργάζονται επί χρόνια σαν προσωρινοί, περιμένοντας καρτερικά πότε θα μαζευτούν αρκετοί νεώτεροι συνάδελφοι να τους πάρουν τη θέση — και οι ίδιοι, μεσήλικες πλέον και οικογενειάρχες, να μείνουν άνεργοι. Αν η πολιτεία τηρούσε τους νόμους της και είχε προκηρύξει τους διαγωνισμούς που όφειλε, εδώ και τουλάχιστον 15 χρόνια, αρκετοί –οι κατά τεκμήριον ικανότεροι– από τους συναδέλφους μας που ήδη εργάζονταν στα Μουσικά Σχολεία ή που είχαν εργαστεί παλιότερα ή που δεν είχαν εργαστεί αλλά το επιθυμούσαν, θα είχαν τις ευκαιρίες τους να διοριστούν εδώ και χρόνια. Ανεξάρτητα από την κατοχή ή όχι πανεπιστημιακού πτυχίου.

Οι ψευδεπίγραφες συμβάσεις δήθεν κάλυψης εκτάκτων και απρόβλεπτων κενών, ενώ κάλυπταν πάγιες ανάγκες, καθώς και η αυθαίρετα μειωμένη διάρκειά τους, πάντοτε μικρότερη του σχολικού έτους, έτσι ώστε να θεωρούνται οι εκπαιδευτικοί εποχικοί (!) και να μη θεμελιώνουν δικαίωμα διορισμού, καταδεικνύουν την μεθόδευση του υπουργείου να διώξει τελικά τους συμβασιούχους από τα σχολεία χωρίς ποτέ να τους δώσει την ευκαιρία να αξιολογηθούν.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αποφοίτων Ωδείων, αποφασισμένος να υπερασπιστεί τους τίτλους σπουδών των μελών του και τα επαγγελματικά δικαιώματα που (θα έπρεπε να) απορρέουν από αυτούς, δεν πρόκειται να αποδεχθεί αυτή τη μεθόδευση και θα μετέλθει κάθε μέσον, ένδικο ή μη, για να την αποτρέψει.