Επιστολή ΠΣΑΩ προς την Υπουργό Παιδείας σχετικά με τους πρόσφατους διορισμούς

στις

Μετά τους πρόσφατους διορισμούς Μουσικών Εκπαιδευτικών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στείλαμε την παρακάτω επιστολή προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων (στην οποία επισυνάψαμε και το σχετικό υπόμνημα που είχαμε καταθέσει τον Μάρτιο του 2020):

Αθήνα 6 – 8 – 2021
Αρ. Πρωτ: 35/2021-8

ΠΡΟΣ την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων
Κυρία Νίκη Κεραμέως

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΣ:

1. Την Υφυπουργό Παιδείας κυρία Ζέττα Μακρή
2. Τον Γενικό Γραμματέα Π.Ε., Δ.Ε. & Ειδικής Αγωγής κύριο Αλέξανδρο Κόπτση
3. Την Προϊσταμένη Διεύθυνσης Διορισμών-Προσλήψεων Εκπαιδευτικού Προσωπικού Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης κυρία Θεοκτίστη Μπούνια- Μαστρογιάννη
4. Την κυρία Μαρία Αρτεμισία Τσιούτσια, Γραφείο Γενικού Γραμματέα Π.Ε., Δ.Ε. & Ειδικής Αγωγής

ΘΕΜΑ : Οι πρόσφατοι Διορισμοί των Μουσικών Εκπαιδευτικών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση οδηγούν στην ανεργία ισάριθμους Απόφοιτους Ωδείων με πολυετή προϋπηρεσία και διδακτική εμπειρία

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Με την παρούσα εκφράζουμε την εντονότατη διαμαρτυρία μας για την μεθόδευση του υπουργείου να «εξαφανίσει» από τα Μουσικά Σχολεία εκατοντάδες εκπαιδευτικούς που τα έχουν υπηρετήσει με συνέπεια εδώ και πολλά χρόνια.

Η πρόσφατη εξαγγελία για τον διορισμό 451 εκπαιδευτικών του κλάδου ΠΕ79 χωρίς καμμία αξιολόγηση και με μοναδικό κριτήριο την κατοχή πανεπιστημιακού τίτλου, εκτός από τις πολλές στρεβλώσεις που φανερώνει στην αντίληψη του υπουργείου για τον χώρο της μουσικής, στέλνει στην ανεργία εκπαιδευτικούς τους οποίους χρησιμοποίησε καταχρηστικά ως προσωρινούς επί χρονικό διάστημα πολλών ετών χωρίς να τους δώσει ποτέ την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε διαγωνισμό όπως προβλέπει η νομοθεσία.

Η δικαιολογία ότι οι θέσεις αυτές δεν προκηρύχθηκαν ποτέ επειδή δήθεν ήταν λειτουργικά και όχι οργανικά κενά, την οποία διατύπωσε πρόσφατα (19/7) εγγράφως η Διεύθυνση Διορισμών, σε απαντητική επιστολή της προς τον Σύλλογό μας, είναι πραγματική ντροπή για την πολιτεία. Είναι ψεύδος που αποδεικνύεται όχι μόνο από τις διαδοχικές κατ’ έτος προσλήψεις εκπαιδευτικών στις ίδιες θέσεις, αλλά και από την ίδια την προκήρυξη 451 οργανικών θέσεων οι οποίες φυσικά δεν είναι δυνατόν να …προέκυψαν ξαφνικά, ενώ δεν υπήρχαν μέχρι χτες.

Ζητάμε διαβούλευση με το ΥΠαιΘ εδώ και 17 μήνες, έχοντας υποβάλει το πρώτο υπόμνημα με τις θέσεις μας τον Μάρτιο του 2020, επιστολή διαμαρτυρίας τον Σεπτέμβριο, ενώ εδώ και 4 μήνες κατ’ επανάληψη αίτημα για συνάντηση ή τηλεδιάσκεψη με την πολιτική ηγεσία. Τόσο για το κύριο θέμα της διαβάθμισης των σπουδών μας ώστε να κατοχυρώσουμε τα επαγγελματικά μας δικαιώματα, όσο και για το φλέγον πρόβλημα των εργαζομένων στα Μουσικά Σχολεία. Η απάντηση του υπουργείου εν τέλει είναι η πλήρης απαξίωση και εκπαραθύρωση του κλάδου μας. Είμαστε απολύτως πεπεισμένοι ότι μία τέτοια χρόνια μεθόδευση η οποία καταλήγει εν τέλει σε μαζικές απολύσεις χωρίς ευκαιρία αξιολόγησης, δεν συνάδει με κράτος δικαίου.

Η πρόθεσή μας ήταν και παραμένει να συμβάλουμε στην εξεύρεση λύσεων και όχι να επιδοθούμε σε αντιπολίτευση. Σας δηλώνουμε όμως ότι το Σωματείο μας είναι αποφασισμένο να υπερασπιστεί τους τίτλους σπουδών των μελών του και τα επαγγελματικά δικαιώματα που (θα έπρεπε να) απορρέουν από αυτούς, και επομένως θα αντιταχθεί με κάθε μέσον, ένδικο ή μη, στην απόφασή σας αυτή.

Επισυνάπτουμε το υπόμνημα που είχαμε καταθέσει τον Μάρτιο του 2020. Έκτοτε έχει υπάρξει περαιτέρω αλληλογραφία με την Διεύθυνση Διορισμών-Προσλήψεων Εκπαιδευτικού Προσωπικού Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης η οποία έχει κοινοποιηθεί και σε εσάς.

Αιτούμεθα να προσκαλέσετε το Προεδρείο μας στο Υπουργείο και να πραγματοποιηθεί μια συνάντηση μαζί σας καθώς και με τα αρμόδια στελέχη που εσείς θα υποδείξετε.

Ευχόμενοι να αποδεχθείτε το δίκαιο αίτημά μας,

Με τιμή

Εκ μέρους του ΔΣ
Νίκος Παναγιωτίδης, Πρόεδρος
Όλγα Καλογρηάδου, Γενική Γραμματέας

[Ακολουθεί το υπόμνημα του 2020]