Η αλληλογραφία ΠΣΑΩ & Υπουργείου Παιδείας (έως 23/7/2021)

στις

Αγαπητοί συνάδελφοι,
προς ενημέρωσή σας παρατίθεται η μέχρι στιγμής επίσημη αλληλογραφία του ΔΣ του Συλλόγου μας με το Υπουργείο Παιδείας.

Ξεκίνησε από τον περασμένο Σεπτέμβριο με διαμαρτυρία για τις διακρίσεις σε βάρος των ΤΕ16 όπως αποτυπώνονται στους πίνακες αξιολόγησης και κορυφώθηκε τον τρέχοντα Ιούλιο με αποσαφήνιση των θέσεών μας και συγκεκριμενοποίηση των θεμάτων που θέτουμε προς συζήτηση.

Στο μεταξύ είχαν γίνει και άλλες επικοινωνίες, με στόχο την πραγματοποίηση τηλεδιάσκεψης στην οποία να διατυπώσουμε στα στελέχη του ΥΠαιΘ τις διεκδικήσεις μας, τόσο για το πάγιο αίτημα της διαβάθμισης και κατοχύρωσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων μας όσο και για τους επικείμενους διορισμούς, όπως προέκυψαν τελευταία.
Η τηλεδιάσκεψη έχει συμφωνηθεί να λάβει χώρα το συντομότερο δυνατό μετά τις 26/7.

Στις υπηρεσιακές απαντήσεις της Διεύθυνσης Διορισμών του Υπουργείου φαίνεται καθαρά η εσκεμμένη διάρθρωση της νομοθεσίας που στοχεύει στον οριστικό αποκλεισμό των Ωδειακών αποφοίτων από την Εκπαίδευση. Όμως η νομοθεσία έχει σοβαρές στρεβλώσεις και κενά εφαρμογής, τα οποία πρέπει όλοι να γνωρίζουμε ώστε να αγωνιστούμε για την διόρθωσή τους:

  • Η προτεραιότητα των αποφοίτων ΑΕΙ ακόμα και για τις θέσεις διδασκαλίας οργάνων ή ειδικών θεωρητικών (Αρμονία, Βυζαντινή), για τις οποίες το κύριο προσόν παραμένει ο ωδειακός τίτλος σπουδών, μετατρέπει σε προαπαιτούμενο το ακαδημαϊκό πτυχίο, κάτι που δεν ισχύει πουθενά στον κόσμο.
  • Η μη προκήρυξη διαγωνισμού ΑΣΕΠ, όπως προβλέπει ο νόμος όταν επί τόσα χρόνια εμφανώς δεν επαρκούν οι ΠΕ για την κάλυψη των θέσεων, παραβιάζει το πνεύμα και το γράμμα του νόμου.
  • Το τέχνασμα της πρόσληψης αναπληρωτών και ωρομισθίων επί σειρά ετών δήθεν για κάλυψη «έκτακτων και απρόβλεπτων αναγκών» ενώ πρόκειται για οργανικές θέσεις, και πάντοτε για χρόνο μικρότερο των 9 μηνών ώστε να μη θεμελιώνεται δικαίωμα διορισμού, αντίκειται ευθέως στο Ευρωπαϊκό δίκαιο και την Ελληνική νομοθεσία που το έχει ενσωματώσει.

Όλα αυτά έχουν έτσι οργανωθεί ώστε όταν έρθει η ώρα των διορισμών αυτοί να αφορούν μόνον τους ΠΕ. Δεν έχουμε τίποτα εναντίον των συναδέλφων μας, αλλά δεν είναι δυνατόν να δεχθούμε το πτυχίο του ΑΕΙ να είναι το μόνο κριτήριο για διορισμούς, χωρίς διαγωνισμό ή άλλη αξιολόγηση. Επίσης, θα προτιμούσαμε να αποφύγουμε τον δρόμο της δικαστικής σύγκρουσης, αλλά ασφαλώς θα τον ακολουθήσουμε εάν χρειαστεί.

Ακολουθούν τα έγγραφα της αλληλογραφίας:

1η Επιστολή ΠΣΑΩ στις 14/9/2020

1η Απάντηση ΥΠαιΘ στις 24/3/2021

2η Επιστολή ΠΣΑΩ στις 21/4/2021

2η Απάντηση ΥΠαιΘ στις 19/7/2021

3η Επιστολή ΠΣΑΩ στις 21/7/2021