Επιστολή του ΠΣΑΩ προς ΥΠΠΑΙΘ για προσλήψεις και πίνακες κατάταξης ΤΕ16 (απόφοιτοι ωδείων)

στις

Αθήνα 14 – 9 – 2020
Αρ. Πρωτ: 19/2020-9

ΠΡΟΣ: Την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κυρία Νίκη Κεραμέως

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΣ:

  • Την Υφυπουργό Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής κυρία Σοφία Ζαχαράκη
  • Την Γενική Γραμματέα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής κυρία Αναστασία Γκίκα

ΘΕΜΑ : Προσλήψεις και πίνακες κατάταξης ΤΕ16 (απόφοιτοι ωδείων)

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Το Υπουργείο Παιδείας συνεχίζει τις συστηματικές διακρίσεις σε βάρος των εκπαιδευτικών μουσικής ΤΕ16 (αποφοίτων ωδείων). Διακρίσεις που υπερβαίνουν κατά πολύ την νομοθετική πρόβλεψη για απόλυτη πρόταξη των συναδέλφων ΠΕ79 (αποφοίτων ΑΕΙ) έναντι των ΤΕ16.

Για μία ακόμη φορά, η επεξεργασία των πινάκων κατάταξης των ΤΕ16 καθυστέρησε χαρακτηριστικά, παρότι οι αιτήσεις για την ένταξη σ’ αυτούς έγιναν φέτος νωρίτερα από ποτέ (ήδη από τον περασμένο Μάρτιο). Οι δε πίνακες που εκδόθηκαν, μήνες μετά, βρίθουν από σωρεία λαθών. Με αποτέλεσμα οι απαραίτητοι για τη λειτουργία των Μουσικών Σχολείων εκπαιδευτικοί ΤΕ16 να μη συμπεριλαμβάνονται και πάλι στην α’ φάση των προσλήψεων αναπληρωτών.

Η μεγάλη καθυστέρηση στις προσλήψεις, σε συνδυασμό με τον μειωμένο αριθμό τους σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες, έχουν ως αποτέλεσμα να χάνονται χιλιάδες διδακτικές ώρες μουσικών μαθημάτων, με προφανή αρνητική παιδαγωγική επίπτωση στους μαθητές και μεγάλη αναστάτωση στη λειτουργία και τον προγραμματισμό των σχολικών μονάδων.

Η αβεβαιότητα ως προς το εάν και πού θα εργαστούν οι συνάδελφοι τινάζει στον αέρα κάθε προσπάθειά τους για οικονομικό προγραμματισμό του κάθε τρέχοντος σχολικού έτους. Δεν γνωρίζουμε άλλον επαγγελματικό κλάδο, τουλάχιστον στο δημόσιο τομέα, να υφίσταται τέτοια κακομεταχείριση.

Το σταθερά συνεχιζόμενο τέχνασμα των συμβάσεων που είναι πάντοτε διάρκειας μικρότερης των 9 μηνών, ώστε να μη θεμελιώνουν ποτέ οι εκπαιδευτικοί δικαιώματα διορισμού, είναι πραγματικά ντροπιαστικό για την Ελληνική Πολιτεία! Εργαζόμενοι που καλύπτουν οργανικές θέσεις, δηλαδή πάγιες και διαρκείς ανάγκες, επί σειρά ετών, αντιμετωπίζονται ως εποχικοί εργάτες. Η αδιαφορία για τη συνέχεια των διαμορφούμενων (ειδικά στα ατομικά μαθήματα) ιδιαίτερων σχέσεων ανάμεσα σε δάσκαλο και μαθητή είναι πρωτοφανής.

Παρά την πρόβλεψη του νόμου για διενέργεια διαγωνισμού ανά 2 έτη, από τον τελευταίο διαγωνισμό ΑΣΕΠ στον οποίο συμμετείχαν απόφοιτοι ωδείων έχουν περάσει σχεδόν 20 χρόνια. Το δικαίωμα κατάρτισης στον παιδαγωγικό τομέα, στην πράξη έχει καταργηθεί αφού ποτέ δεν εγκρίνονται οι σχετικές θέσεις για τους ΤΕ16 της μουσικής. Ο νόμος που βάσει προϋπηρεσίας και παιδαγωγικής κατάρτισης ορίζει το δικαίωμα διορισμού δεκάδων συναδέλφων μας, παραμένει εδώ και χρόνια ανεφάρμοστος.

Ακόμα και στις ανακοινώσεις για τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, είναι συνεχείς οι προσβλητικές και υποτιμητικές αναφορές σε “εκπαιδευτή” και “εκπαιδευόμενο”, όσον αφορά στα ατομικά μαθήματα.

Οι ΤΕ16 ασκούν το λειτούργημα του εκπαιδευτικού, προέρχονται από πολυετείς εξειδικευμένες σπουδές και υπηρετούν όλες τις βαθμίδες της δημόσιας εκπαίδευσης εδώ και δεκαετίες. Είναι απαράδεκτο, αντί να προκηρύσσονται οι θέσεις τους ώστε να διορίζονται κατόπιν αξιολόγησης, να τους επιφυλάσσεται αυτή η μεταχείριση, δηλαδή να είναι μονίμως προσωρινοί.

Με τη διαμαρτυρία μας αυτή, καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να αλλάξει στάση και, έστω μέσα στο πλαίσιο της ισχύουσας νομοθεσίας (που κατά τη δική μας άποψη είναι τουλάχιστον συζητήσιμη ως προς την δικαιοσύνη που αποδίδει), να δείξει μιά ηθικά και εργασιακά έντιμη στάση απέναντι στους μουσικούς εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στις δομές του.

Με τιμή

Εκ μέρους του ΔΣ

Νίκος Παναγιωτίδης, Πρόεδρος

Όλγα Καλογρηάδου, Γενική Γραμματέας