Απολογισμός δράσης του Δ.Σ. του Π.Σ.Α.Ω. (Σεπτ. 2020)

στις

Η αναγκαιότητα της δημιουργίας ενός σωματείου που να υπερασπίζεται τον πολύπαθο κλάδο των μουσικών με τους ακατοχύρωτους τίτλους σπουδών ήταν φανερή από χρόνια. Χρειάστηκε όμως η αφορμή, που ήταν η πρόταση του Υπουργείου Παιδείας να θεσμοθετηθεί «Κρατικό Πιστοποιητικό Μουσικών Γνώσεων» που στην πράξη ακύρωνε τους υπάρχοντες ωδειακούς μας τίτλους.

Οι λιγοστοί συνάδελφοι που ανέλαβαν το βάρος της ίδρυσης του Πανελλήνιου Συλλόγου Αποφοίτων Ωδείων & Μουσικών Σχολών την άνοιξη του 2019, υπέστησαν κυριολεκτικά τα πάνδεινα, επί ένα χρόνο και πλέον, απέναντι σε μια δαιδαλώδη γραφειοκρατία που θα έλεγε κανείς ότι είναι φτιαγμένη για να εμποδίζει τη δημιουργία και λειτουργία τέτοιων σωματείων. Ενδιάμεσα, τον Ιανουάριο του 2020 πραγματοποιήθηκε η πρώτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου και εξελέγη το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο.

Βασική δραστηριότητα του Δ.Σ. ήταν η ενδελεχής μελέτη της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής νομοθεσίας, των δεδομένων της συνθήκης της Bologna και του συστήματος Μεταφοράς των Ακαδημαϊκών Μονάδων (E.C.T.S.) που ισχύει διεθνώς, με στόχο να ανοίξει ο διάλογος με τα συναρμόδια υπουργεία.

Τακτική μας είναι λιγότερο να προβαίνουμε σε διαμαρτυρίες και καταγγελίες που συνήθως πέφτουν στο κενό και περισσότερο να αναδείξουμε τα ουσιαστικά, ηθικά και εργασιακά θέματα, τόσο από την εκπαιδευτική όσο και την νομική άποψη, ώστε να υπερασπιστούμε αποτελεσματικά τις σπουδές μας.

Εκτός από τις ενέργειες για την ίδρυση και συστηματική οργάνωση του Συλλόγου, την δημιουργία του επίσημου site και των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης, την έρευνα και μελέτη ευρωπαϊκών και ελληνικών κειμένων και νομοθετημάτων, ο Σύλλογός μας έχει προβεί στις εξής κινήσεις:

  1. Στις 10 Μαρτίου στείλαμε υπόμνημα στο Υπουργείο Παιδείας για την αναγνώριση των μουσικών σπουδών των αποφοίτων ωδείων και την κατοχύρωση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων, παραθέτοντας σειρά επιχειρημάτων για τις αδικίες και τα νομικά κενά που υπάρχουν ως προς την εργασιακή κατάσταση των συναδέλφων.
  1. Στην περίοδο του lockdown και της διακοπής της λειτουργίας των ωδείων λόγω της πανδημίας:
  • Ασχοληθήκαμε συστηματικά με την ενημέρωση των συναδέλφων για τις αποφάσεις της πολιτείας σχετικά με την αναστολή των συμβάσεων εργασίας και την αποζημίωση ειδικού σκοπού στα ιδιωτικά και δημοτικά ωδεία.
  • Στείλαμε επιστολές στα υπουργεία Εργασίας, Εσωτερικών, Οικονομικών και Πολιτισμού υποδεικνύοντας λύσεις, εκεί όπου υπήρχαν παλινωδίες και αδιέξοδα για την αποζημίωση ειδικού σκοπού.
  1. Συμμετείχαμε κατόπιν προσκλήσεως του Υπουργείου Πολιτισμού στη διαδικτυακή διαβούλευση και στη συνέχεια υποβάλαμε γραπτώς ολοκληρωμένη πρόταση για την ορθολογική σύσταση του Μητρώου Καλλιτεχνών.
  1. Στις 24 Αυγούστου, στείλαμε επιστολή στο υπουργείο Πολιτισμού ζητώντας ακρόαση από την πολιτική ηγεσία και συγκεκριμένα από την διεύθυνση σύγχρονου πολιτισμού και το τμήμα καλλιτεχνικής εκπαίδευσης που εποπτεύει τα ωδεία. Τονίσαμε ότι είμαστε σε θέση να συμβάλουμε καταλυτικά στην εξεύρεση λύσης για την διαβάθμιση των μουσικών μας τίτλων, στην αναμόρφωση του μουσικού εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας και στην επίλυση των προβλημάτων που ταλανίζουν το χώρο μας εδώ και δεκαετίες. Η πρώτη αντίδραση ήταν θετική αλλά η συνεχιζόμενη κρίση της πανδημίας δυσχεραίνει τις δια ζώσης συναντήσεις. Τη στιγμή αυτή, το Υπουργείο Πολιτισμού βρίσκεται σε μερική αναστολή λειτουργίας, λόγω κρουσμάτων του κορωνοϊού. Αναμένουμε ωστόσο απάντηση για να οριστεί συνάντηση το συντομότερο δυνατόν.
  1. Στις 14 Σεπτεμβρίου στείλαμε επιστολή διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Παιδείας για τις συνεχιζόμενες συστηματικές διακρίσεις σε βάρος των εκπαιδευτικών μουσικής ΤΕ16 (αποφοίτων ωδείων), με την οποία ζητάμε να σταματήσει η απαξίωση και ο παραγκωνισμός των ωδειακών αποφοίτων από τη δημόσια εκπαίδευση.
  1. Στις 14 Σεπτεμβρίου στείλαμε επιστολή στο Υπουργείο Πολιτισμού ζητώντας την άρση απαγόρευσης διδασκαλίας πνευστών στα Ωδεία και τις λοιπές μουσικές εκπαιδευτικές δομές.

Μέσα από την σελίδα των Φίλων του Συλλόγου στο facebook αλλά και μέσω mails που λαμβάνουμε, εισπράττουμε δυσαρέσκεια από μέλη και μη μέλη του Συλλόγου, από συναδέλφους μουσικούς οι οποίοι έχουν την εντύπωση ότι αδρανούμε.

Καλούμε όλες και όλους να αντιληφθούν ότι στο στάδιο αυτό οι διερευνητικές επαφές και συζητήσεις δεν είναι δυνατόν να δημοσιοποιούνται. Πολύ περισσότερο δε, να κατανοήσουν ότι προβλήματα που χρονίζουν επί δεκαετίες δεν είναι εφικτό να επιλυθούν με ένα μαγικό τρόπο. Το νομοθετικό περιβάλλον είναι ιδιαίτερα δυσμενές, παγιωμένο εδώ και χρόνια, και η ανατροπή του έχει πάρα πολλές, ίσως και ανυπέρβλητες, δυσκολίες.

Καλούμε όλες και όλους τους συναδέλφους μουσικούς, αποφοίτους των ωδείων και μουσικών σχολών, να συσπειρωθούν γύρω από το Σύλλογο. Η δύναμη του αριθμού τους είναι προϋπόθεση για να έχουμε πιθανότητες να εισακουστούν οι απόψεις του κλάδου μας. Σε σχέση με τον αριθμό των συναδέλφων, τα μέλη του Συλλόγου είναι πάρα πολύ λίγα! Πρέπει να αυξηθούν δραστικά και αυτό επαφίεται στην προσπάθεια όλων. Μόνον έτσι θα έχουμε ένα κλάδο δραστήριο, ενήμερο, με πρόσβαση στην κοινωνία (τους συναδέλφους μας, τους ακροατές μας, τους μαθητές μας, τους γονείς τους…) ώστε να μπορέσουμε να ασκήσουμε πίεση όταν χρειαστεί.

Η λογική της “ανάθεσης” (κάποιος να μας λύσει επιτέλους τα προβλήματα) ή η στάση αναμονής (πρώτα να δούμε τι θα κάνετε και μετά να πλησιάσουμε) είναι τροχοπέδη. Κάθε ένας συνάδελφος πρέπει να αναλάβει το κομμάτι της ευθύνης του.

Στο πλαίσιο αυτό, κάνουμε προσπάθεια να ενεργοποιήσουμε και πάλι την διαδικασία σύστασης ομάδων εργασίας που ατόνησε λόγω των ειδικών συνθηκών του προηγουμένου διαστήματος. Χρειαζόμαστε την ενεργή συμμετοχή περισσότερων συναδέλφων για να είμαστε πιο αποτελεσματικοί στη λειτουργία μας και σε όσο γίνεται περισσότερα θέματα. Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνονται στο site του Συλλόγου και παρακαλούμε να ενημερώνεστε τακτικά από εκεί.

16 Σεπτεμβρίου 2020

Το ΔΣ του Συλλόγου