Το αλαλούμ συνεχίζεται…
Σημερινό «εξαιρετικά επείγον» έγγραφο του ΥΠΠΟΑ, το οποίο υπογράφει ο Γ. Γ. Σύγχρονου Πολιτισμού κος Νικόλας Γιατρομανωλάκης, αναφέρει ένα σωρό λεπτομέρειες που περιμέναμε, για «την ασφαλή επαναλειτουργία των δομών καλλιτεχνικής εκπαίδευσης», αλλά παραβλέπει το προαπαιτούμενο: όπως έχουμε δείξει σε προηγούμενες ανακοινώσεις μας, η τελευταία υπουργική απόφαση επιβάλλει καραντίνα μέχρι τις 30 Μαΐου, και δεν υπάρχει ακόμα υπουργική απόφαση που να το αλλάζει αυτό, παρά τα γραφόμενα του κου Γιατρομανωλάκη. Ανεπίσημα έχουμε την πληροφόρηση ότι αναμένεται τέτοια υπουργική απόφαση μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Παραθέτουμε πάντως τα αναφερόμενα στο έγγραφο – αφαιρώντας όσα δεν αφορούν τα ωδεία. Όσο για το «εξαιρετικά επείγον» του πράγματος, δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε ότι όλα αυτά βασίζονται σε οδηγίες που εξέδωσε η Εθνική Επιτροπή Προστασίας Δημόσιας Υγείας στις 6 Μαΐου, δηλαδή χρειάστηκαν εννέα μέρες για να καταφέρει το ΥΠΠΟΑ να εμπεδώσει τις οδηγίες αυτές και να τις ανακοινώσει.
Από τις 18 Μαΐου επιτρέπεται η λειτουργία των Ωδείων και Μουσικών Σχολών για τους σπουδαστές ηλικίας άνω των έντεκα (11) ετών [, και] των Σχολών Βυζαντινής Μουσικής.
Διεξαγωγή μαθημάτων:
Σε αυτή τη φάση δεν επιτρέπεται ακόμα η διδασκαλία και η χρήση πνευστών και κρουστών οργάνων, τυμπάνων καθώς και η φωνητική διδασκαλία. Στη φωνητική διδασκαλία περιλαμβάνονται μαθήματα: α) μονωδίας, χορωδίας, σολφέζ σε Ωδεία και Μουσικές Σχολές, β) ψαλμωδίας στις Σχολές Βυζαντινής Μουσικής.
Η πορεία της υγειονομικής καμπύλης θα καθορίσει το χρονικό σημείο άρσης αυτών των περιορισμών.
Δομές καλλιτεχνικής εκπαίδευσης:
Στις αίθουσες διδασκαλίας και στους υπόλοιπους κλειστούς χώρους των δομών καλλιτεχνικής εκπαίδευσης θα πρέπει να τηρείται ελάχιστη απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των ατόμων. Το όριο αυτό καθορίζει και τον ανώτατο αριθμό ατόμων ανά αίθουσα διδασκαλίας. Σε περίπτωση που ο χώρος δεν επαρκεί για το σύνολο των σπουδαστών θα πρέπει να δημιουργηθούν υποτμήματα.
Στους χώρους γραφείων, διοικητικών και άλλων υπηρεσιών θα πρέπει να τηρείται ελάχιστη απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των εργαζομένων.
Οι κλειστοί χώροι θα πρέπει να αερίζονται καλά. Ως προς τον κλιματισμό επιτρέπονται μόνο τα κλιματιστικά ανοικτού κυκλώματος.
Στους κλειστούς χώρους θα πρέπει να γίνονται απολυμάνσεις με διάλυμα χλωρίνης 10:1, δηλαδή 9 μέρη νερό και 1 μέρος χλωρίνης, πριν και μετά από κάθε μάθημα/πρόβα. Αυτό ισχύει και για τους χώρους υγιεινής. Για επιφάνειες που είναι πιθανό να καταστραφούν από τη χρήση υποχλωριώδους νατρίου, μπορεί να χρησιμοποιηθεί αιθανόλη συγκέντρωσης 70%. Ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δίνεται σε επιφάνειες που αγγίζονται συχνά όπως πόμολα, διακόπτες, κουπαστές κ.ο.κ.
Επιβάλλεται ενδελεχής και συχνός καθαρισμός και απολύμανση όλων των μουσικών οργάνων. Μουσικά όργανα με πλήκτρα θα πρέπει να απολυμαίνονται με διάλυμα λευκού ξυδιού (3 μέρη νερού και ένα μέρος λευκού ξυδιού) εφαρμόζοντας τις γενικές οδηγίες καθαρισμού του οργάνου, δηλαδή χρησιμοποίηση μαλακού υφάσματος (π.χ. φανέλα ή δέρμα chamois). Δεν επιτρέπεται η εφαρμογή χειροπετσετών. Το ύφασμα πρέπει να είναι ελαφρά υγραμένο και τα πλήκτρα να σκουπίζονται πάντα προς μια κατεύθυνση, από την εσωτερική μεριά του οργάνου προς την εξωτερική.
Στους χώρους θα πρέπει να υπάρχει αντισηπτικό αλκοολούχου διαλύματος (70%).
Στους χώρους υγιεινής των μαθημάτων/προβών θα πρέπει να εφαρμόζονται κανόνες υγιεινής οι οποίοι περιλαμβάνουν:
• Καλό αερισμό.
• Κλειστό καπάκι λεκάνης πριν χρησιμοποιηθεί το καζανάκι.
• Η χρήση χάρτινων ή πλαστικών καλυμμάτων λεκάνης μίας χρήσης είναι επιθυμητή.
• Τρεχούμενο νερό και εφοδιασμός με σαπούνι, χάρτινες χειροπετσέτες, ποδοκίνητο δοχείο απορριμμάτων.
• Όπου είναι εφικτό να χρησιμοποιείται εξοπλισμός με φωτοκύτταρο ή με διακόπτη ποδιού (π.χ. για τη βρύση, το σαπούνι).
• Να μην χρησιμοποιείται μηχάνημα για στέγνωμα των χεριών.
• Ουρά με αποστάσεις 1,5 μέτρου.
• Σύσταση για χρήση μη ιατρικής μάσκας.
• Σε περίπτωση που νιπτήρες έχουν να χρησιμοποιηθούν πολύ καιρό συστήνεται να τρέξει ζεστό νερό για 5 λεπτά πριν από την πρώτη χρήση.
• Ο χώρος διαλείμματος θα πρέπει να έχει επαρκή χώρο ώστε να τηρείται το όριο απόστασης. Επιπλέον, οι καρέκλες και τα τραπέζια θα πρέπει να απολυμαίνονται πριν κάθε χρήση.
Ασφάλεια εργαζομένων και σπουδαστών:
• Παραμονή στο σπίτι σε περίπτωση ασθένειας ή υποψίας αυτής.
• Αποφυγή αγγίγματος σε σημεία του προσώπου (μάτια, μύτη, στόμα).
• Πλύσιμο χεριών με σαπούνι και νερό ή σε καθαρά χέρια χρήση αντισηπτικού αλκοολούχου διαλύματος (70%) πριν το φαγητό ή το ποτό, μετά την επαφή με κοινόχρηστα αντικείμενα, μετά τη χρήση του μπάνιου και πριν την αποχώρηση από την δομή.
• Αφαίρεση κοσμημάτων στο πλύσιμο των χεριών.
• Συστήνεται η χρήση προστατευτικής μη ιατρικής μάσκας ή προσωπίδας.
• Για την ευκολότερη ιχνηλάτηση συστήνεται η καταγραφή εισερχομένων-εξερχομένων σε μαθήματα/πρόβες και η ύπαρξη τυχόν συμπτωμάτων.
• Δεν συστήνεται θερμομέτρηση καθώς δεν αποδίδει ως μέσο ελέγχου της διασποράς.
• Οι χρησιμοποιημένες υφασμάτινες μη ιατρικές μάσκες θα πρέπει να τοποθετούνται σε πλαστικές σακούλες, να πλένονται στους 60ο βαθμούς και να σιδερώνονται.
• Τα παραπάνω μέτρα είναι ενδεικτικά, δεν μπορούν να καλύψουν όλες τις πιθανές περιπτώσεις και εφαρμόζονται παράλληλα με τα ευρύτερα μέτρα τα οποία ισχύουν. Για το λόγο αυτό πρέπει να υπάρχει διαρκής παρακολούθηση των σχετικών εξελίξεων μέσα από την ιστοσελίδα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας στην διεύθυνση https://eody.gov.gr/neos-koronaios-covid-19/.