Θυμίζουμε ότι αίτηση εγγραφής στο Σύλλογό μας και αίτηση υποψηφιότητας μπορείτε να κάνετε μέχρι και την 30ή Δεκεμβρίου.
Για περισσότερες λεπτομέρειες, και για τις online αιτήσεις, δείτε τη σχετική ανακοίνωση.
Υποψήφιες και υποψήφιοι για το Διοικητικό Συμβούλιο:
Αδάμ Παναγιώτης
Ασημακόπουλος Ευάγγελος
Γερολυμάτου Κατερίνα
Γρηγορέας Κώστας
Διονάτος Αλέξανδρος
Καλογρηάδου Όλγα
Καρανίκας Ανδρέας
Λαμπρινός Ιωάννης
Μακαντάσης Θεμιστοκλής
Παναγιωτίδης Νίκος
Παπαδόπουλος Φοίβος
Σαμουρκασίδου Κορίνα
Φωτόπουλος Δημήτρης
Χαλκοδαίμων Αναστασία
Χαραλαμπίδου Σόνια
Χοϊδάς Γεράσιμος
Υποψήφιες και υποψήφιοι για την Ελεγκτική Επιτροπή:
Αραμπατζόγλου Στέλλα
Γεράκη Κατερίνα
Ντούσικου Γιούλα
Ροδουσάκης Ανδρέας
Συμεωνίδου Αναστασία
____________________________________________________
Aδάμ Παναγιώτης
Γεννήθηκε στην Aθήνα το 1959. Σπούδασε ανώτερα θεωρητικά και σύνθεση με την Ουρανία Ιωαννίδου και τον Μιχάλη Τραυλό. Έχει παρακολουθήσει πάμπολλα σεμινάρια στην Eλλάδα και το εξωτερικό, για θέματα που εκτείνονται από το γρηγοριανό μέλος ως την ηλεκτρονική μουσική. Διδάσκει για πάνω από 30 χρόνια – κυρίως ανώτερα θεωρητικά, ιστορία μουσικής και μορφολογία. Έχει διδάξει στο Aριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (2001-6), στο Πανεπιστήμιο Aθηνών, στο Southeastern College και σε ωδεία της Αθήνας, με κυριότερο το Ωδείο Athenaeum (από το 1991 μέχρι σήμερα). Εδώ και 35 περίπου χρόνια ασχολείται με τη μελέτη των αυθεντικών πηγών για την ερμηνεία της παλιάς μουσικής και δίνει τακτικά διαλέξεις και σεμινάρια για τον Bach και τη μπαρόκ μουσική, συχνά προσκεκλημένος ωδείων ή άλλων οργανισμών. Διετέλεσε διευθυντής του μουσικού τμήματος του Southeastern College και καλλιτεχνικός διευθυντής του Ωδείου Φ. Nάκας, ενώ τώρα είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του Ωδείου Athenaeum. Συνεργάτης (μέχρι το 1997) του Iνστιτούτου Έρευνας Mουσικής και Aκουστικής, και μέλος της Eνώσεως Eλλήνων Mουσουργών. Έργα του έχουν παιχτεί στην Eλλάδα και άλλες χώρες. Έχει γράψει το εγχειρίδιο Tονική Aρμονία και έχει επιμεληθεί την ελληνική έκδοση του πρώτου τόμου του Άτλαντα της Mουσικής. Έχει δημοσιεύσει επίσης πολλά άρθρα σε ειδικευμένα περιοδικά, καθώς και μεταγραφές για κιθάρα έργων Bach και Dowland. Πιο πρόσφατα κυκλοφόρησε και το μεγάλο σύγγραμμά του για τη Φούγκα.
Ιστότοπος Π. Αδάμ
Κανάλι
Αραμπατζόγλου Στέλλα
Γεννήθηκε στο Ρέθυμνο το 1970. Σπούδασε σαξόφωνο στο Ωδείο Athenaeum με τους Ν. Γκίνο και Θ. Κερκέζο, στην τάξη του οποίου αποφοίτησε με Άριστα Παμψηφεί και Πρώτο Βραβείο, ενώ παράλληλα σπούδασε θεωρητικά με τους Χ. Ξανθουδάκη και Δ. Διαμαντόπουλο. Παρακολούθησε masterclasses με τους J. Y. Fourmeau, D. Campbell και G. Mc. Crystall, καθώς και σεμινάρια πολύτεχνης έκφρασης και μουσικής του 20ού αιώνα. Έχει συμπράξει με την Orchestre d’ Harmonie des Jeunes της E.E., την Καμεράτα Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, τη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ και την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, υπό την διεύθυνση των J. Cober, D. Owens, W. Rousso, T. Brocks, Α. Μπαλτά, Α. Μυράτ, Β. Φιδετζή κ.ά. Ως σολίστ έχει εμφανιστεί με το Tal Quintet, την Α.Σ.Ο.Ν., την Ορχήστρα Εγχόρδων του Δήμου Αθηναίων, την Rundfunk-Blasorchester της Λειψίας κ.ά. Υπήρξε μέλος του Κουαρτέτου Σαξοφώνων Θ. Κερκέζου, του Κουαρτέτου Σαξοφώνων Αθήνας, του Modus Ensemble, της Big Band του Δήμου Αθηναίων κ.ά. Έχει ερμηνεύσει σε πρώτη εκτέλεση σολιστικά έργα και έργα μουσικής δωματίου σύγχρονων ελλήνων και ξένων συνθετών, πολλά από τα οποία είναι αφιερωμένα στην ίδια. Σήμερα είναι πρώτο σαξόφωνο της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Πνευστών του Δήμου Αθηναίων, και διδάσκει σαξόφωνο στα Ωδεία Athenaeum και Kodály. Το 2004 δημιούργησε το Athenaeum Saxophone Quartet του οποίου έχει την καλλιτεχνική επιμέλεια.
Ασημακόπουλος Ευάγγελος
Σπούδασε κιθάρα στο Εθνικό Ωδείο με τον Δημήτρη Φάμπα και μετά το δίπλωμά του συνέχισε σπουδές με το ντούο Πρέστι–Λαγκόγια στη Γαλλία και τον Αντρές Σεγκόβια στην Ισπανία.
Από το 1959 δίνει πολυάριθμα ρεσιτάλ στην Ελλάδα, ενώ το 1965 με τη Λίζα Ζώη καθιερώνουν το πρώτο στην χώρα μας ντουέτο κιθάρας και από το 1967 ξεκινούν μια διεθνή σταδιοδρομία, πραγματοποιώντας εκτεταμένες περιοδείες ανά τον κόσμο, με εκατοντάδες κονσέρτα σε αίθουσες συναυλιών (περιλαμβανομένων των Carnegie Hall, Queen Elizabeth Hall, Conzertgebauw, Wigmore Hall, Théâtre de la Ville, Lincoln Center και Ηρωδείου), εμφανίζονται σε μεγάλους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς (BBC, Παρίσι RTVF, Βρυξέλλες, Μαδρίτη, Κολωνία, Βερολίνο κ.α.) καθώς και σε μεγάλα Φεστιβάλ (μεταξύ των οποίων της Νέας Υόρκης, Βοστώνης, Αμβέρσας, Άμστερνταμ, Ρώμης, Μεξικού και Αθηνών). Αποσπούν τα εγκωμιαστικότερα σχόλια από εφημερίδες κύρους (New York Times, Daily Telegraph, Paris Matin, Chicago Sun, Los Angeles Times, Sol de Mexico), αλλά και τον έπαινο του Andrés Segovia, ο οποίος σε ιδιόχειρη αφιέρωση τους θεωρεί ως το κορυφαίο ντουέτο κιθάρας στον κόσμο.
Ακόμη, το ντουέτο συμπράττει ως σολίστ με γνωστές συμφωνικές ορχήστρες (Μόντρεαλ, Μίσιγκαν, Σινσινάτι, Μπέρμιγχαμ κ.α.) και διδάσκει σε Σεμινάρια και Master Classes σε φημισμένες μουσικές Ακαδημίες και Πανεπιστήμια (Juilliard School, Royal Academy of Music, Royal College, UCLA, Stony Brook University, Mannes College κ.α.).
Στο ντουέτο Evangelos & Liza αφιέρωσαν έργα τους Έλληνες και ξένοι συνθέτες, ενώ παράλληλα οι ίδιοι εμπλούτισαν το ρεπερτόριο για μία και δύο κιθάρες με πολλές μεταγραφές τους, οι περισσότερες από τις οποίες κυκλοφορούν σε CD από γνωστές εταιρείες.
Ο Ευάγγελος Ασημακόπουλος έχει κάνει αναρίθμητα Σεμινάρια στις κυριότερες πόλεις της Ελλάδας, ενώ Master Classes εξακολουθεί να πραγματοποιεί στο Φεστιβάλ Κιθάρας στην Πάτρα, ένα φεστιβάλ-θεσμό που διοργανώνει μαζί με τη Λίζα Ζώη από το 1992.
Τέλος, στα 50 χρόνια διδασκαλίας του έχει εκδώσει 31 παιδαγωγικά βιβλία και έχει δημιουργήσει μια σχολή εκλεκτών κιθαριστών που διαπρέπουν στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Γεράκη Κατερίνα
Γεννήθηκε το 1981.
Απόφοιτος του Μουσικού Γυμνασίου και Λυκείου Παλλήνης.
Πτυχιούχος Πιάνου από Ελλάδα και Αγγλία.
Πτυχιούχος Αρμονίας και Αντίστιξης.
Δίπλωμα Διεύθυνσης Χορωδίας.
Πτυχίο Μουσικής Τεχνολογίας από τα ΙΕΚ Ακμή.
Δασκάλα πιάνου και χορωδίας στο ωδείο Νέα Τέχνη από το 2000.
Δασκάλα μουσικής στα εκπαιδευτήρια Ι. Τσιαμούλη εδώ και 14 χρόνια.
Δασκάλα χορωδίας στο Σύγχρονο Ωδείο Αχαρναί εδώ και 10 χρόνια.
Πιανίστα στην Παιδική Χορωδία Κοντοπεύκου εδώ και 8 χρόνια.
Πολυάριθμες συναυλίες, θεατρικά, μιούζικαλ.
Γερολυμάτου Κατερίνα
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Ξεκίνησε τις μουσικές της σπουδές στο Ωδείο Αθηνών και το 1996 πήρε πτυχίο πιάνου από το Ελληνικό Ωδείο με καθηγήτρια την Σ. Γιακουμίδου. Παράλληλα αποφοίτησε από τη Δραματική σχολή του Ωδείου Αθηνών με το πτυχίο ηθοποιού (1998). Από το 2004 διδάσκει πιάνο στο Ελληνικό Ωδείο (Μαρούσι) καθώς και στην ιδιωτική εκπαίδευση (Ιόνιο Σχολή και Εκπαιδευτήρια Νέα Γενιά Ζηρίδη). Διδάσκει θεατρικό παιχνίδι σε διάφορες εκπαιδευτικές δομές, δημιουργώντας θεατρικές ομάδες με παιδιά, οι οποίες έχουν συμμετάσχει σε φεστιβάλ και πολιτιστικές δράσεις. Διετέλεσε πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 4ου δημοτικού σχολείου Χαλανδρίου για 5 συνεχόμενα έτη. Ήταν επίσης υποψήφια δημοτική σύμβουλος με την παράταξη του Σ. Ρούσσου “Αντίσταση με τους πολίτες του Χαλανδρίου».
Γρηγορέας Κώστας
Σπούδασε κιθάρα στο Εθνικό Ωδείο με τον Δημήτρη Φάμπα και στο Royal Northern College of Music της Αγγλίας, με τους Γκόρντον Κρόσκι, Τζον Γουίλιαμς και Γιώργο Χατζηνίκο, αποφοιτώντας με το PG Diploma του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ.
Οι καλλιτεχνικές δραστηριότητές του περιλαμβάνουν εμφανίσεις και ηχογραφήσεις για σόλο κιθάρα, συνοδεία τραγουδιού, διδασκαλία και σύνθεση. Έχει συνεργαστεί με τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες και τραγουδιστές τόσο σε συναυλίες όσο και σε ηχογραφήσεις.
Έχει δώσει πολλές συναυλίες και έχει ηχογραφήσει για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες, την Αμερική, την Αφρική και την ‘Απω Ανατολή. Τα έργα του για σόλο κιθάρα ή για σύνολα ερμηνεύονται από καταξιωμένους έλληνες και ξένους σολίστ. Σημαντική είναι η παρουσία του στη δισκογραφία, με δίσκους για σόλο κιθάρα, φωνή και κιθάρα και πολλές συμμετοχές σε έργα σύγχρονων συνθετών.
Ως δάσκαλος έχει δημιουργήσει σχολή από διακεκριμένους κιθαριστές.
Είναι αρθρογράφος και διαχειριστής του διαδικτυακού μουσικού περιοδικού TaR.
Ιστότοπος Κ. Γρηγορέα
Διονάτος Αλέξανδρος
Γεννήθηκε το 1971 στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος του προγράμματος Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό (ΕΑΠ), κάτοχος των μεταπτυχιακών τίτλων Ιστορική και Συστηματική Μουσικολογία (ΕΚΠΑ) και Σύνθεση Ενόργανης και Φωνητικής Μουσικής (Ιόνιο Πανεπιστήμιο), καθώς και υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ. Σπούδασε πιάνο με τον Ρ. Ράιας, ανώτερα θεωρητικά με τον Π. Αδάμ και σύνθεση με τον Ι. Παπαδάτο. Ασχολείται με τη χορωδιακή μουσική και έχει υπάρξει εξάρχων αλλά και διευθυντής φωνητικών και οργανικών συνόλων (Ad Libitum και Compagnia dei Gelosi). Έχει εκπονήσει την πρότυπη μονογραφία “Ιgor Stravinsky, Agon: μια μέτρο προς μέτρο ανάλυση”, και έχουν δημοσιευθεί τα άρθρα του Τεχνική και επιρροές στο έργο του Claude Debussy (περιοδικό Πολύτονον) και Οι φορείς της μουσικής εκπαίδευσης στο ιταλικό μπαρόκ. Οι παραδοσιακές πρακτικές και οι νέοι θεσμοί: τα βενετικά ospedali και τα ναπολιτάνικα conservatorii (περιοδική έκδοση Πολυφωνία). Η πιο πρόσφατη μουσική εργογραφία του (2016-2017) περιλαμβάνει τα έργα Θρήνος, για κουαρτέτο εγχόρδων, In Memoriam Patris, για φλάουτο, κλαρινέτο, βιολί, τσέλο και πιάνο, Τα Ελεγεία και τα Ειδύλλια, τρία πεντάφωνα μαδριγάλια, και Ζόφος και Φως, για σεξτέτο πνευστών, πιάνο και τύμπανα. Διδάσκει ανώτερα θεωρητικά σε ωδεία των Αθηνών (Athenaeum, Χάλλεκερ, Εθνικό, Νέα Τέχνη, Θουκυδίδειο).
Καλογρηάδου Όλγα
Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη.
Σπούδασε κλασική κιθάρα στο Εθνικό Ωδείο με τον Ευάγγελο Ασημακόπουλο και αποφοίτησε το 1980 με Δίπλωμα και με βαθμό Άριστα Παμψηφεί & Α’ Βραβείο.
Συνέχισε τις σπουδές της με τον Oscar Ghiglia στο Gargnano της Ιταλίας (Incontri Chitarristici di Gargnano) και με υποτροφία στη Σιένα (Accademia Musicale Chigiana) όπου της απενεμήθη το Diploma di Merito.
Στη συνέχεια παρακολούθησε μαθήματα με τον Roberto Aussel και είναι επίσης κάτοχος του Performer Diploma Trinity College of London.
Έχει δώσει ρεσιτάλ στην Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Βέλγιο και ήταν ιδρυτικό μέλος του τρίο Εν Οργάνοις, με το οποίο έχει παρουσιαστεί σε συναυλίες μουσικής δωματίου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Έχει διδάξει στο Ωδείο Σκαλκώτας και στο Ωδείο Αττικής. Σήμερα διδάσκει στο Εθνικό Ωδείο Νοτίων Προαστίων στο Παλαιό Φάληρο.
Τα τελευταία 25 χρόνια δραστηριοποιείται στον τομέα οργάνωσης και παραγωγής πολιτιστικών εκδηλώσεων. Με αυτή την ιδιότητα εργάστηκε για πολλά χρόνια στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στην εταιρεία PrimeArt.
Σήμερα είναι τακτική εξωτερική συνεργάτις του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής για τις εκδηλώσεις του στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και για το μουσικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα Art Campus στους Δελφούς.
Καρανίκας Ανδρέας
Γεννήθηκε στην Αθήνα, εισήχθη ως μαθητής της Α’ Γυμνασίου κατά την ίδρυση του Μουσικού Σχολείου Πειραιά και αποφοίτησε από το 1ο Ενιαίο Λύκειο Χαϊδαρίου. Συνέχισε τις σπουδές του στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου στην κατεύθυνση Σύνθεσης. Είναι ιδρυτικό και ενεργό μέλος του Συλλόγου Αποφοίτων Μουσικού Σχολείου Πειραιά και Πρόεδρός του από το 2009-2018, παρουσιάζοντας πληθώρα αφιερωμάτων σε μουσικές σκηνές της Αθήνας και του Πειραιά αλλά και στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Έχει γράψει και ενορχηστρώσει μουσική για θέατρο και έχει συμμετάσχει σε πολλές μουσικές παραστάσεις ως πιανίστας. Το 2013-2014 ανέλαβε την μουσική διδασκαλία και ενορχήστρωση του μιούζικαλ Grease…is the word που ανέβασε ο Σύλλογος Αποφοίτων Μουσικού Σχολείου Πειραιά με μαθητές και απόφοιτους του σχολείου, στο θέατρο Άννα & Μαρία Καλουτά. Έχει συμμετάσχει ως συνοδός πιάνου σε εξετάσεις Μιούζικαλ για την απόκτηση τίτλων του LCM (London College of Music). Από το 2014 δημιούργησε και διευθύνει τη Χορωδία Gospel Choir Ensemble. Το 2016 συμμετείχε στο μιούζικαλ Mamma Mia, παραγωγή Ακροπόλ, ως συνοδός πιάνου, ενώ το 2018 διεύθυνε την ορχήστρα στις παραστάσεις της Θεσσαλονίκης (Φεβρουάριος-Μάρτιος) στο Θέατρο Ράδιο Σίτυ. Το 2017 συμμετείχε στο μιούζικαλ Jesus Christ Superstar, παραγωγή Ακροπόλ, ως συνοδός πιάνου. Έχει γράψει μουσική για το θέατρο: Νούρα, ένα πένθιμο μπλουζ, Ο Θαυμαστός κόσμος της Μαργαρίτας, Κρυφτό. Είναι δάσκαλος Ανωτέρων Θεωρητικών και ιδιοκτήτης του Ωδείου Έκφραση.
Λαμπρινός Ιωάννης
Ξεκίνησε την πορεία του στην μουσική το 2010 στο Αθηναϊκό Ωδείο, στην τάξη κιθάρας του Γιάννη Αλυγιζάκη, απ’ όπου και αποφοίτησε. Παράλληλα, ξεκίνησε μαθήματα θεωρητικών και σύντομα Ανωτέρων Θεωρητικών, απ’ όπου και αποφοίτησε με τους τίτλους του Eιδικού Aρμονίας και της Aντίστιξης. Επιπλέον, έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια και master classes κιθάρας, παιδαγωγικής της μουσικής, μουσικής τεχνολογίας, αυτοσχεδιασμού και κινηματογραφικής σύνθεσης. Έχει στο ενεργητικό του σημαντικό αριθμό συναυλιών. Σήμερα διδάσκει κιθάρα και θεωρητικά στο Αθηναϊκό Ωδείο.
Μακαντάσης Θεμιστοκλής
Σαράντα χρόνια εκπαιδευτικός στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, καθώς και δώδεκα χρόνια Σχολικός Σύμβουλος. Ιδρυτής και Καλλιτεχνικός Διευθυντής τριών Δημοτικών Ωδείων.
Ντούσικου Γιούλα
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978.
Ξεκίνησε φλάουτο στο Δημοτικό Ωδείο Λαμίας. Συνέχισε στο ωδείο Ορφείο της Αθήνας, απ’ όπου απέκτησε Πτυχίο φλάουτου το 2003 και Δίπλωμα φλάουτου το 2006, ενώ παράλληλα απέκτησε Πτυχίο Αρμονίας από το Ωδείο Μουσικής Πράξης.
Μετά το πτυχίο της παρακολούθησε μαθήματα με τους διακεκριμένους καθηγητές φλαουτίστες Rien de Reede (2003-2005, στην Ολλανδία) και Christina Fassbender (2006-2008, στο Βερολίνο).
Έχει παρακολουθήσει πληθώρα σεμιναρίων φλάουτου στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Δίδαξε στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια Ελληνογερμανική Αγωγή, το 2005-2006, και Ι. Μ. Παναγιωτόπουλος, το 2008-2010. Συνεχίζει να εργάζεται ως φλαουτίστα σε ωδεία της Αττικής. Συμμετέχει ως μουσικός σε παραστάσεις θεάτρου.
Παναγιωτίδης Νίκος
Σπουδές: κλασική κιθάρα με τους Δημήτρη Φάμπα και Roberto Aussel, θεωρητικά με τους Γιάννη Αυγερινό και Μιχάλη Τραυλό. Στο Μεταπτυχιακό τμήμα Παλιάς μουσικής της Μουσικής Ακαδημίας Guildhall του Λονδίνου, αναγεννησιακό λαούτο, θεόρβη, μπαρόκ λαούτο και basso continuo με βασικό καθηγητή τον Nigel North. Επιπλέον, πλήθος ειδικών σεμιναρίων με Έλληνες και ξένους καθηγητές, στην Ελλάδα και το εξωτερικό (L. Brouwer, E.Kirkby, S. Kuijken κ.ά.). Δραστηριότητες: ως εκτελεστής είτε κλασικής κιθάρας είτε αναγεννησιακών/μπαρόκ οργάνων (λαούτο, κιθάρα, θεόρβη) ρεσιτάλ, συναυλίες μουσικής δωματίου στην Ελλάδα και το εξωτερικό, συμμετοχές σε ορχήστρες με σημαντικούς μαέστρους, εμφανίσεις μεταξύ άλλων σε εκδηλώσεις του Μεγάρου Μουσικής Αθήνας – Θεσσαλονίκης και του Φεστιβάλ Αθηνών, καθώς και δισκογραφικές παρουσίες, διεύθυνση της Ευρυδίκης του J. Peri στο Φεστιβάλ Δελφών και στην Ολυμπιάδα του A. Vivaldi στην Πολιτιστική Ολυμπιάδα. Ακόμη, συνεργασίες με γνωστούς καλλιτέχνες στο χώρο του ελληνικού τραγουδιού και της θεατρικής αφήγησης σε συναυλίες, παραστάσεις, ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές και δισκογραφία, παραγωγή ραδιοφωνικών εκπομπών σε Δημοτικούς σταθμούς και στο Γ’ Πρόγραμμα της ΕΡΑ και μουσικές επιμέλειες σε τηλεοπτικά ντοκυμανταίρ της ΕΡΤ. Διδασκαλία: κιθάρα, θεωρητικά, λαούτο, basso continuo, σεμινάρια ερμηνείας και διαλέξεις για την Παλαιά μουσική σε Αθήνα, Βόλο και άλλες πόλεις.
Παπαδόπουλος Φοίβος
Γεννήθηκε στην Αθήνα.
Σπούδασε πιάνο, ανώτερα θεωρητικά και σύνθεση στην Ελλάδα και συνέχισε σπουδές διεύθυνσης ορχήστρας στην Ecole Normale στο Παρίσι. Παράλληλα παρακολούθησε σεμινάρια διεύθυνσης ορχήστρας, σύνθεσης και ερμηνείας με τους P. Boulez, Y. Menuhin, K. Stockhausen, G. Yianovitz.
Είναι πτυχιούχος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών – τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων.
Από το 1994 μέχρι το 2003 ίδρυσε και διηύθυνε το Ορχηστρικό Σύνολο Εμφασις, ενώ συμμετείχε ως μαέστρος στο σύνολο σύγχρονης μουσικής Altera Musica, παρουσιάζοντας και ηχογραφώντας έργα κυρίως νέων συνθέτων.
Έχει συνεργαστεί με την ορχήστρα Radio France (Παρίσι), τα μουσικά σύνολα της E.P.T., την International Balkan Youth Symphony Orchestra (Σόφια), τη Συμφωνική Oρχήστρα του Shoumen (Bουλγαρία), την ορχήστρα Intrarti, thn Kαμεράτα Concertone, το Σύνολο Mπαρόκ Aτενέουμ, την ορχήστρα Πατρών, τις ορχήστρες των Δήμων Θεσσαλονίκης, Βόλου και Λάρισας.
Είναι τακτικό μέλος της Ένωσης Eλλήνων Mουσουργών. Έργα του έχουν εκτελεστεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό, και αρκετά από αυτά έχουν εκδοθεί και ηχογραφηθεί.
Από το 2000 έχει αναπτύξει σημαντική καλλιτεχνική δραστηριότητα στα Ιωάννινα επικεφαλής της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου, με εμφανίσεις εντός και εκτός Ιωαννίνων (Άρτα, Πρέβεζα, Γρεβενά, Βέροια, Πάτρα, Χανιά, Αθήνα).
Το 2019 ίδρυσε την ορχήστρα Camerata Philomusica με την οποία πραγματοποιεί εμφανίσεις εντός και εκτός Αθηνών, με ρεπερτόριο από την μπαρόκ μέχρι την σύγχρονη εποχή.
Διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής των Δημοτικών ωδείων Κορυδαλλού (1995 – 2007) και Ιωαννίνων (1999 – 2018).
Διδάσκει ανώτερα θεωρητικά και σύνθεση.
Ιστότοπος Φ. Παπαδόπουλου
Κανάλι
Ροδουσάκης Ανδρέας
Μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών (Κ.Ο.Α.) από το 1958, καθώς και της Ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Με τη δεξιοτεχνία του συνέβαλε τα μέγιστα προς την κατεύθυνση αναβάθμισης της τεχνικής του κοντραμπάσου ως σόλο μουσικού οργάνου και ως σολίστ στη χώρα μας έδωσε ατομικά ρεσιτάλ κοντραμπάσου. Έχει συνεργαστεί με τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες: Μίκη Θεοδωράκη, Γιάννη Μαρκόπουλο, Νότη Μαυρουδή, Σταύρο Ξαρχάκο, Μίμη Πλέσσα, Διονύση Σαββόπουλο και πολύ στενά με τον Μάνο Χατζιδάκι, συμμετέχοντας σε ιστορικές ηχογραφήσεις που άφησαν εποχή. Συνεργάστηκε επίσης με συνθέτες της μουσικής πρωτοπορίας, όπως τον Ακαδημαϊκό Θόδωρο Αντωνίου, αλλά και τους αείμνηστους Γιάννη Χρήστου, Γιώργο Σισιλιάνο, Μιχάλη Αδάμη κ.ά.. Διετέλεσε για πολλά χρόνια Πρόεδρος του Σωματείου Μουσικών και Υπαλλήλων της ΚΟΑ και Γραμματέας του Συλλόγου Εκτελεστών Μουσικών της ΕΛΣ.
Σαμουρκασίδου Κορίνα
Γεννήθηκε στην Κομοτηνή όπου ξεκίνησε τα μαθήματα πιάνου. Συνέχισε τις σπουδές της με το Νικόλα Αστρινίδη, στο Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, από όπου αποφοίτησε με Άριστα Παμψηφεί. Συνέχισε σπουδές από το 1985, αρχικά στο Conservatoire de Strasbourg και κατόπιν στο Παρίσι (1986–1995), στην École Normale de Musique, με καθηγητή τον J. Micault. Παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα με τους πιανίστες–σολίστες E. Varvanova, V. Zakarov, Th. Dussault, E. Malinnin. Συμπλήρωσε τις μουσικές της σπουδές με μαθήματα μουσικολογίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης και με μαθήματα της ελβετικής παιδαγωγικής μεθόδου Willems. Το 1992 παρουσίασε σε πρώτη εκτέλεση στην Ελλάδα το έργο Visions de l’ Amen του Olivier Messiaen, το οποίο και τελειοποίησε με την καθοδήγηση του μεγάλου συνθέτη. Έχει συμπράξει με πολλές συμφωνικές ορχήστρες και έχει δώσει ρεσιτάλ σε πολλές πόλεις της Ευρώπης όπως Στρασβούργο, Παρίσι, Τουλούζη, Ντοβίλ, Σεν Ετιέν, Ρώμη, Πάντοβα, Φεράρα, Σόφια, καθώς και στο Κάιρο και το Σάρμ Ελ Σέικ. Έχει πραγματοποιήσει συναυλίες με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Βερολίνου στο Φεστιβάλ Αθηνών, με τη γυναικεία ορχήστρα Puellarum Pragensis στο Φεστιβάλ Φιλίππων και Δράμας, με τη Romanian Chamber Orchestra of Brassov στο Φεστιβάλ Ερμουπόλεως και Δελφών. Έχει υλοποιήσει πολυάριθμες ηχογραφήσεις στη Γαλλία και στη Βουλγαρία. Επίσης έχει στο ενεργητικό της πολυάριθμες συμμετοχές στα περισσότερα από τα ελληνικά φεστιβάλ όπως: Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Κασσάνδρας, Χίου, Άργους, Πεντέλης, Κομοτηνής, Αλεξανδρουπόλεως. Από το 1996 δίδαξε στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας, το Κεντρικό Ωδείο και το Δημοτικό Ωδείο Άνω Λιοσίων, καθώς και στο Πρότυπο Μουσικό Κέντρο Πειραιά, όπου είχε και τη διοικητική διεύθυνση (2001-2011). Έχει συμβάλει στην πολιτιστική ζωή της χώρας και ως σύμβουλος υπουργών Πολιτισμού, Παιδείας, Μεταφορών, αλλά και ως μέλος επιτροπών στον ΟΠΕΠ, χορηγιών στο ΥΠ.ΠΟ, των Πανελλήνιων Μαθητικών Καλλιτεχνικών Αγώνων του ΥΠΕΠΘ, της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του ΥΠΕΠΘ και του άξονα Παιδεία–Πολιτισμός των ΥΠ.ΠΟ–ΥΠΕΠΘ. Σήμερα εργάζεται στο Ωδείο Kodaly και στο Δήμο Χαλανδρίου ως μουσικός.
Συμεωνίδου Αναστασία
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε κλασικό τραγούδι στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης με τη Σοφία Κυανίδου (2009, δίπλωμα μονωδίας). Συνέχισε τις σπουδές της στη Σχολή Μελοδραματικής του Κρατικού Ωδείου Θεσ/νίκης (2009-2012, βαθμός Άριστα) με τους Κατερίνα Καρατζά και Γιώργο Βαγιανό, όπου είχε την ευκαιρία να αντιμετωπίσει πιο ολιστικά το λυρικό θέατρο. Συγχρόνως μελέτησε ανώτερα θεωρητικά και πήρε τα πτυχία Αρμονίας και Αντίστιξης (τάξη Γ. Καραμιχάλη, Δημοτικό Ωδείο Θεσσαλονίκης). Το ενδιαφέρον για την ιστορικά ενήμερη ερμηνεία την οδήγησε σε περαιτέρω σπουδές στο Εργαστήριο Μπαρόκ Μουσικής του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης (2012-2014) με καθηγητές τους Νάντια Φιόρου και Γεράσιμο Χοϊδά και στη συνέχεια στον Κύκλο Παλαιάς Μουσικής του Ωδείου Αθηνών (2014-2015) σε καλλιτεχνική επιμέλεια και διδασκαλία των Άρη Χριστοφέλη και Δημήτρη Κούντουρα.
Το ρεπερτόριό της καλύπτει ένα ευρύ φάσμα περιόδων και στυλ, από θρησκευτική και κοσμική των Monteverdi, Handel και Bach, μέχρι Mozart, ρομαντισμό και σύγχρονες συνθέσεις. Σημαντικές εμφανίσεις της και συνεργασίες είναι με την Όπερα Θεσσαλονίκης, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και Αθηνών, Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ., Μουσείο Μπενάκη, Ιστορικό Ναό Αγγλικανικής Εκκλησίας Αγίου Παύλου, Γερμανική Εκκλησία, Ωδείο Αθηνών, Capella Casazza (Νάξος). Είναι ιδρυτικό μέλος του Ensemble 1619, το οποίο ερμηνεύει έργα του 17ου & 18ου αιώνα.
Σημαντικό άξονα ενδιαφέροντος του ρεπερτορίου της αποτελούν οι καντάτες του J.S.Bach, που είναι ένας πραγματικά ανεξάντλητος θησαυρός έμπνευσης και δημιουργίας, όπως επίσης και η υψηλή τέχνη του λόγιου γερμανικού τραγουδιού (lied).
Μοιράζεται τις γνώσεις και την εμπειρία της διδάσκοντας μονωδία σε ωδεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, και καλείται συχνά ως εκπαιδευτής σε φωνητικά σύνολα και χορωδίες. Πέρα από τις μουσικές της σπουδές είναι απόφοιτη Marketing (ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης) και έχει ασχοληθεί με τον σχεδιασμό και την υλοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Φωτόπουλος Δημήτρης
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε φλάουτο στο Ωδείο Αθηνών με τον Ούρς Ρούτιμαν και Ανώτερα θεωρητικά με τον Μ. Παλλάντιο (Ωδείο Αθηνών) και τον Κων. Νόνη (Ωδείο Ορφείο). Από το 1982 και για μια δεκαετία περίπου παράλληλα με την εδώ καλλιτεχνική και διδακτική του δραστηριότητα βρίσκεται συχνά και για μεγάλα χρονικά διαστήματα στην Γαλλία (Νίκαια, Παρίσι, Λυών κλπ) όπου σπουδάζει —μαθητεύει κοντά στον Alain Marion και στην Ida Ribera— και συμπράττει με σημαντικούς καλλιτέχνες σε πολλές συναυλίες με ορχήστρες και σχήματα μουσικής δωματίου.
Στην Ελλάδα πραγματοποιεί πολυάριθμες εμφανίσεις σε όλες σχεδόν τις πόλεις με διαφορετικά και πολλές φορές πρωτότυπα μουσικά σύνολα (Ελληνικό Τρίο, σύνολο Τετρακτύς, Τρίσημον, σύνολο Πλαγίαυλος, Αιολικές Νύξεις κλπ), καλύπτοντας τους περισσότερους συνδυασμούς οργάνων με το φλάουτο καθώς και ένα μεγάλο μέρος του ρεπερτορίου. Εμφανίζεται συχνά και σαν σολίστ με μεγάλες ή μικρές ορχήστρες. Δισκογραφεί έργα Ελλήνων συνθετών και συμμετέχει σε πλήθος δισκογραφικές εκδόσεις. Συμμετέχει σε πολλά φεστιβάλ, σεμινάρια είτε ατομικά είτε ως μέλος συνόλων. Η κρατική τηλεόραση και ραδιόφωνο μεταδίδουν συνεντεύξεις και κάνουν αφιερώματα στη δουλειά του.
Ιδρυτικό μέλος και κορυφαίος φλαουτίστας της ορχήστρας Εναρμόνια. Για πολλά χρόνια ήταν ο φλαουτίστας της σκηνής Οπερέτας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Ιδρυτής του μεγάλου διεθνούς φεστιβάλ φλάουτου «Ημέρες Πλαγίαυλου / Flutemeeting».
Η διδακτική του δραστηριότητα ξεκινάει από τα πρώτα χρόνια της καλλιτεχνικής του διαδρομής. Δείχνοντας ιδιαίτερη έφεση και αγάπη στη διδασκαλία, στην προετοιμασία και στη μόρφωση των νέων μουσικών συνεργάζεται με τα μεγαλύτερα μουσικά ιδρύματα της χώρας μας (Ωδείο Αθηνών, Ορφείο, Ωδείο Φ. Νάκας, Δημοτικά Ωδεία Βόλου και Λάρισας κλπ), όπου εκπαιδεύει πολλές νέες και νέους φλαουτίστες, οι περισσότεροι των οποίων ακολουθούν μια επιτυχημένη και αξιόλογη καλλιτεχνική διαδρομή. Ειδικευμένος στη Μουσική Δωματίου δημιούργησε αξιόλογες τάξεις όπου δίδαξε πολυάριθμα μικρά σύνολα καθώς και ορχήστρες δωματίου. Διετέλεσε για πολλά χρόνια μέλος του Δ.Σ. του Εθνικού Συμβουλίου Μουσικής (ελληνικό τμήμα του Συμβουλίου Μουσικής της ΟΥΝΕΣΚΟ).
Χαλκοδαίμων Αναστασία
Γεννημένη το 1996, ξεκίνησε τα πρώτα μαθήματα πιάνου σε ηλικία 6,5 ετών στην τάξη της πιανίστας και μουσικοπαιδαγωγού Εύης Μαρινάκη. Το 2012 πήρε Πτυχίο πιάνου και το 2016 το Δίπλωμα πιάνου με ομόφωνο βαθμό Άριστα και Α’ Βραβείο. Το 2019 ολοκλήρωσε έναν πρώτο κύκλο σπουδών στα Ανώτερα Θεωρητικά, αποκτώντας το πτυχίο Αρμονίας με βαθμό Άριστα. Έχει πάρει μέρος σε σεμινάρια πιάνου με τους D. Bashkirov, Μ. Τιρίμο, Ch. Hinterhuber, Κ. Γκάνεφ, L. Boyiadjieva, A. Artignan, Ν. Μιχαηλίδου και Π. Γιαλλουράκη, αλλά και σε Μουσικοπαιδαγωγικά σεμινάρια, ακαδημίες και συνέδρια. Έχει συμμετάσχει σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς, αποσπώντας βραβεία και διακρίσεις, και έχει στο ενεργητικό της μεγάλο αριθμό συναυλιών. Το καλοκαίρι του 2017 παρακολούθησε ενεργά σεμινάρια στην International Music Academy στο Salzburg της Αυστρίας δίπλα στους D. Bashkirov και Ch. Hinterhuber. Το Δεκέμβριο του 2017 συμμετείχε στην επετειακή συναυλία για τη λειτουργία των 20 χρόνων της μουσικής βιβλιοθήκης του Μεγάρου Μουσικής Λίλιαν Βουδούρη. Σήμερα συνεχίζει με υποτροφία τις σπουδές των Ανωτέρων Θεωρητικών, με τη σπουδή της Αντίστιξης, στην τάξη του Γιάννη Αλυγιζάκη. Επίσης, παρακολουθεί το σεμιναριακό μάθημα της Κινηματογραφικής Μουσικής & Σύνθεσης με τον Νίκο Πουλάκη. Εκτός από τις μουσικές της σπουδές, είναι πτυχιούχος του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Διδάσκει πιάνο στο Αθηναϊκό Ωδείο και συνεχίζει τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, στο Τμήμα Παιδαγωγικών Σπουδών, με κατεύθυνση τη Μουσική Παιδαγωγική.
Χαραλαμπίδου Σόνια
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977.
Σπούδασε μουσική αρχικά στο Πειραματικό Μουσικό Σχολείο Παλλήνης και κατόπιν στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας και στο Κλασικό Ωδείο, στις τάξεις Κλασικής Κιθάρας, Ανωτέρων Θεωρητικών, Αναγεννησιακού Λαούτου, Basso Continuo, Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής.
Από το 1996 λειτουργεί ως εκπαιδευτικός μουσικής στην Ωδειακή και τη Δημόσια Εκπαίδευση.
Ως επιτυχούσα απόφοιτος Ωδείου στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ το 2001 για τους Μουσικούς, δραστηριοποιείται στα θέματα των εκπαιδευτικών κλάδου ΠΕ79.01, αλλά και έχει εργαστεί για την Μουσική Εγκύκλια Εκπαίδευση είτε διοικητικά (ΕΚΠΑ, Υπουργείο Παιδείας και Παιδαγωγικό Ινστιτούτο) για τα Σχολεία Γενικής Παιδείας (Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια), τα Μουσικά και τα Καλλιτεχνικά Σχολεία, είτε ως Μουσικοπαιδαγωγός σε όλους τους προαναφερθέντες τύπους Σχολείων.
Το 2003, στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, ανέλαβε την επιστημονική εποπτεία των βιβλίων και του εκπαιδευτικού υλικού για το μάθημα της Μουσικής στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Έχει συνεργαστεί ως μουσικός σε μουσικές και θεατρικές παραγωγές συμπεριλαμβανομένων του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και του Εθνικού Θεάτρου.
Είναι ιδρυτικό μέλος του σχήματος πολύτεχνης δημιουργίας Lyrae Cantus, όπου παίζει αναγεννησιακό λαούτο. Οι Lyrae Cantus έχουν στο ενεργητικό τους πληθώρα συναυλιών, θεατρικές παραστάσεις, δισκογραφία και συνεργασία σε κινηματογραφική παραγωγή.
Χοϊδάς Γεράσιμος
Πιανίστας και τσεμπαλίστας. Έχει αναγνωριστεί ως ένας από τους πιο πολύπλευρους Έλληνες ερμηνευτές πληκτροφόρων οργάνων. Μετά τις σπουδές του στο πιάνο (Δίπλωμα με Άριστα παμψηφεί και Α’ βραβείο) σπούδασε ανώτερα θεωρητικά (Φούγκα) με τον Παναγιώτη Αδάμ, από τον οποίο και μυήθηκε στην παλαιά μουσική. Στο Βέλγιο σπούδασε τσέμπαλο και basso continuo με τους Kris Verhelst, Anne Galowich, Jos van Immerseel, και εκκλησιαστικό όργανο με τους Lieven Strobbe και Joris Lejeune στο Lemmensinstituut και τη Βασιλική Μουσική Ακαδημία της Αμβέρσας. Ειδικεύθηκε στην ιστορικά τεκμηριωμένη ερμηνεία σε αυθεντικά όργανα εποχής, μελετώντας στα πληκτροφόρα του Μουσείου Vleeshuis της Αμβέρσας, και ασχολήθηκε με τη μελέτη του κλαβίχορδου και του φορτεπιάνο.
Εμφανίζεται με όλα τα κορυφαία σχήματα της χώρας μας (Καμεράτα, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Latinitas Nostra, Ex Silentio κ.ά.) σε πολυάριθμους χώρους (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, Μουσείο Μπενάκη, Ίδρυμα Ι. & Μ. Θεοχαράκη, Παρνασσό, Αναγεννησιακό Φεστιβάλ Ρεθύμνου κ.ά.). Ο ίδιος διευθύνει το σύνολο μουσικής δωματίου Ensemble 1619, τη χορωδία παλαιάς μουσικής Corpus Minor και την ορχήστρα δωματίου Baroque Project Orchestra, και εξερευνά γνωστό και λιγότερο γνωστό ρεπερτόριο της παλαιάς μουσικής.
Διδάσκει πιάνο, τσέμπαλο, μουσική δωματίου και ερμηνεία σε τραγουδιστές, σε ωδεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Προσκαλείται τακτικά σε σεμινάρια και master classes σε όλη την Ελλάδα.