Για την ηλεκτρονική ψηφοφορία

στις

Με στόχο την ισοτιμία των μελών του Συλλόγου μας, η ψηφοφορία για την ανάδειξη των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και της Ελεγκτικής Επιτροπής θα γίνει ζωντανά, για όσους θα παρευρίσκονται στη Γενική Συνέλευση, αλλά και ηλεκτρονικά, για όσους δεν θα παρευρίσκονται (το ίδιο και για κάθε απόφαση που θα πρέπει να παίρνει η Γενική Συνέλευση).

Η ηλεκτρονική ψηφοφορία θα γίνει με το ειδικό πληροφοριακό σύστημα ΖΕΥΣ του Υπουργείου Παιδείας. Το σύστημα αυτό σχεδιάστηκε αρχικά για τις εκλογές στα πανεπιστήμια, υποστηρίζεται από το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας, και βασίζεται σε διεθνώς αναγνωρισμένα τεχνολογικά πρότυπα για τη διεξαγωγή ηλεκτρονικών ψηφοφοριών, τα οποία διασφαλίζουν το αδιάβλητο και απόρρητο της εκλογικής διαδικασίας.

Συνοπτικά η διαδικασία (την οποία έχουμε δοκιμάσει προ πολλού) έχει ως εξής:

Ορίζεται ο διαχειριστής της ψηφοφορίας καθώς και δύο τουλάχιστον κλειδοκράτορες (ώστε να μην μπορεί να διεξαγάγει κάποιος εκλογές μόνος του). Ο διαχειριστής εισάγει τον ηλεκτρονικό κατάλογο των ψηφοφόρων και των υποψηφίων. Τη συμφωνημένη μέρα και ώρα, ο διαχειριστής ανοίγει την ψηφοφορία, και οι ψηφοφόροι ειδοποιούνται αυτόματα με mail, μέσω του οποίου οδηγούνται στην ηλεκτρονική κάλπη και ψηφίζουν. (Αν τυχόν δεν λάβετε τέτοιο mail, ελέγξτε και στα «Ανεπιθύμητα»!)
Όσο διαρκεί η ψηφοφορία, ο διαχειριστής δεν μπορεί ούτε να επέμβει, ούτε να δει τι ψηφίζει κάθε ψηφοφόρος: μπορεί να δει μόνο πόσοι έχουν ψηφίσει και πόσοι απομένουν. Όταν τελειώσει η ψηφοφορία, το σύστημα αναμιγνύει και κρυπτογραφεί τα στοιχεία, έτσι ώστε κανένας, ούτε καν ο διαχειριστής, δεν θα είναι δυνατόν να δει ποτέ τι ψήφισε κάθε ψηφοφόρος. Ο διαχειριστής καλεί τους κλειδοκράτορες να βάλουν τους κωδικούς τους, βάζει και αυτός τον δικό του, και τότε γίνεται μερική αποκρυπτογράφηση που μας δίνει τον αριθμό ψήφων που πήρε κάθε υποψήφιος, αλλά και πάλι όχι ποιοί ψήφισαν ποιούς.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να συμβουλευτείτε την ιστοσελίδα του ΖΕΥΣ.

Διευκρινίσεις και πρακτικές οδηγίες:

• Οι κλειδοκράτορες («trustees») θα είναι μέλη του Συλλόγου μας, μη υποψήφιοι για το ΔΣ ή την ΕΕ. Ο διαχειριστής θα είναι ειδικός πληροφοριακών συστημάτων, επίσης μη υποψήφιος.
• Η ηλεκτρονική ψηφοφορία θα διαρκέσει από τις 13:00 της 4ης Ιανουαρίου ως τις 13:00 της 5ης Ιανουαρίου (ή και νωρίτερα, αν έχουν ήδη ψηφίσει όλοι οι εγγεγραμμένοι). Θα ολοκληρωθεί κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης, ταυτόχρονα με την ολοκλήρωση της επί τόπου ψηφοφορίας, και θα συναθροιστούν τα αποτελέσματα.
• Σύμφωνα με το καταστατικό μας, μπορείτε να ψηφίσετε από 0 έως 7 υποψήφιους για το Διοικητικό Συμβούλιο και από 0 έως 3 για την Ελεγκτική Επιτροπή.
• Αν κάποιος κάνει λάθος ή αλλάξει γνώμη, μπορεί να ξαναψηφίσει. Το σύστημα το δέχεται αυτό: απορρίπτει την προηγούμενη ψήφο και καταμετρά μόνο τη νέα.
• Προσοχή: θα υπάρχουν δύο αλληλοαποκλειόμενοι εκλογικοί κατάλογοι (που συνολικά θα περιλαμβάνουν όλα τα ταμειακώς τακτοποιημένα μέλη), ένας για την δια ζώσης ψηφοφορία και ένας για την ηλεκτρονική. Στην ηλεκτρονική θα εγγράψουμε όλα τα ταμειακώς τακτοποιημένα μέλη που στην αίτηση εγγραφής έχουν δηλώσει ότι δεν θα παραστούν στη Γενική Συνέλευση. Αν κάποιοι είχατε δηλώσει ότι θα παραστείτε αλλά τελικά δεν θα μπορέσετε, ή το αντίθετο, παρακαλούμε να μας ειδοποιήσετε εγκαίρως: το σύστημα χρειάζεται κάποια προετοιμασία, άρα δεν μπορούμε να εγγράψουμε ψηφοφόρους την τελευταία στιγμή, και δεν επιτρέπει να προσθέσουμε ή αφαιρέσουμε ψηφοφόρους από τη στιγμή που θα αρχίσει η ηλεκτρονική ψηφοφορία.
• Όσοι δεν θα παραστείτε, καθώς και όσοι θα παραστείτε αλλά δεν θα καταθέσετε την εγγραφή σας επί τόπου, θα πρέπει να έχετε καταθέσει το ποσό στην τράπεζα μέχρι και την 30ή Δεκεμβρίου.
• Όσοι ψηφίσετε ηλεκτρονικά θα λάβετε ένα αποδεικτικό με τίτλο «vote.signature». Αν το ανοίξετε, μην ανησυχήσετε: ναι, θα είναι μιά τεράστια ακατανόητη σειρά αριθμών και άλλων συμβόλων. Είναι κρυπτογραφημένο, ώστε να μην μπορεί κανένας να αντιγράψει, υποκλέψει ή δημοσιοποιήσει κάτι σχετικό με την ψήφο συγκεκριμένου μέλους. Χρησιμεύει μόνο για τους διαχειριστές του συστήματος, για την περίπτωση που κάποιος έχει κάποια ένσταση.

Σχόλια

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s