Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΣΑΩ

στις

Τα μέλη του νέου Διοικητικού Συμβούλιου του ΠΣΑΩ που εξελέγησαν στις πρόσφατες αρχαιρεσίες, συνεδρίασαν την Τετάρτη 19/1/2022. Όπως ορίζει το καταστατικό του συλλόγου, δια ψηφοφορίας συγκροτήθηκε το ΔΣ ώς σώμα με την παρακάτω σύνθεση:

Πρόεδρος: Παναγιωτίδης Νίκος
Γραμματέας: Καλογρηάδου Όλγα
Αντιπρόεδρος: Τρανουδάκης Μιχάλης
Ταμίας: Χοϊδάς Γεράσιμος
Μέλος: Γρηγορέας Κώστας
Μέλος: Φωτόπουλος Δημήτρης
Μέλος: Χατζηελευθερίου Νίκος

Στην πρώτη αυτή συνεδρίαση τέθηκε η ατζέντα για τις άμεσες κινήσεις του συλλόγου σχετικά με τα ανοιχτά θέματα του χώρου μας.

Ιδιαίτερα τονίστηκε η ανάγκη ενεργού συμμετοχής στις προσπάθειες του συλλόγου όλων ανεξαιρέτως των μελών.

Η ανακοίνωση αυτή, λοιπόν, αποτελεί κι ένα εκ νέου κάλεσμα για ουσιαστική δράση, στο κλίμα ομοψυχίας που ξεκάθαρα εκφράστηκε στη Γενική Συνέλευση του συλλόγου μας.

Βιογραφικά των νέων μελών του ΔΣ:

Παναγιωτίδης ΝίκοςΠαναγιωτίδης Νίκος
Γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου σπούδασε κλασική κιθάρα με τους Δημήτρη Φάμπα και Roberto Aussel και Θεωρητικά με τους Γιάννη Αυγερινό και Μιχάλη Τραυλό. Στο Μεταπτυχιακό τμήμα Παλιάς μουσικής της Μουσικής Ακαδημίας Guildhall του Λονδίνου μελέτησε Αναγεννησιακό λαούτο, θεόρβη, Μπαρόκ λαούτο και Basso Continuo με βασικό καθηγητή τον Nigel North. Έχει παρακολουθήσει πλήθος ειδικών σεμιναρίων με Έλληνες και ξένους καθηγητές, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η δραστηριότητά του ως εκτελεστή της κλασικής κιθάρας και των Αναγεννησιακών / Μπαρόκ οργάνων (λαούτο, κιθάρα, θεόρβη) περιλαμβάνει ρεσιτάλ, συναυλίες Μουσικής Δωματίου στην Ελλάδα και το εξωτερικό, συμμετοχές σε Ορχήστρες με σημαντικούς μαέστρους, εμφανίσεις μεταξύ άλλων σε εκδηλώσεις του Μεγάρου Μουσικής Αθήνας – Θεσσαλονίκης και των Φεστιβάλ Αθηνών, Δελφών, Ρεθύμνου κ.ά., καθώς και δισκογραφικές παρουσίες. Ακόμη, συνεργασίες με γνωστούς καλλιτέχνες στο χώρο του ελληνικού τραγουδιού, της θεατρικής αφήγησης και του χορού σε συναυλίες, παραστάσεις, ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές και δισκογραφία. Επίσης, παραγωγή ραδιοφωνικών εκπομπών σε Δημοτικούς σταθμούς και στο Γ’ Πρόγραμμα της ΕΡΑ και μουσικές επιμέλειες σε τηλεοπτικά ντοκυμανταίρ της ΕΡΤ. Δίδαξε κιθάρα και θεωρητικά επί πολλά χρόνια στην Αθήνα και το Βόλο, όπου κατοικεί από το 2002, καθώς και λαούτο, Basso Continuo και σε σεμινάρια ερμηνείας της Αναγεννησιακής και Μπαρόκ μουσικής σε παλιά ή σύγχρονα όργανα.

Τρανουδάκης ΜιχάληςΤρανουδάκης Μιχάλης
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1956. Σπούδασε πιάνο και θεωρητικά στα ωδεία Ελληνικό, Εθνικό και Πειραματικό. Είναι κάτοχος διπλώματος Σύνθεσης και έχει κάνει Σπουδές Θεατρολογίας και Μουσικοκινητικής Αγωγής. Έχει πλούσια δισκογραφία και έχει γράψει μουσική για το θέατρο.
Εργάζεται ως καθηγητής θεωρητικών στα Μουσικά Σχολεία Παλλήνης, Αλίμου και Ιλίου και είναι καλλιτεχνικός διευθυντής στο Δημοτικό Ωδείο Μοσχάτου από το 1995 έως σήμερα.
Έχει επιδείξει σημαντική δραστηριότητα στον τομέα της μουσικής εκπαίδευσης και συγκεκριμένα υπήρξε:
– Πρόεδρος των Πανελληνίων Μαθητικών Καλλιτεχνικών Αγώνων του Υπουργείου Παιδείας (2002 – 2004).
– Μέλος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του Υπουργείου Παιδείας (1995-2004 και 2010-2013).
– Πρόεδρος ή μέλος πολλών Επιτροπών του ΥΠΕΠΘ για διάφορα θέματα της μουσικής εκπαίδευσης.
– Μέλος της τριμελούς συγγραφικής ομάδας της δίτομης Ιστορίας της Μουσικής και της Τέχνης του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου για τα ΤΕΕ.
– Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Μουσικής.

Καλογρηάδου ΌλγαΚαλογρηάδου Όλγα
Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη.
 Σπούδασε κλασική κιθάρα στο Εθνικό Ωδείο με τον Ευάγγελο Ασημακόπουλο και αποφοίτησε το 1980 με Δίπλωμα και με βαθμό Άριστα Παμψηφεί & Α’ Βραβείο. 
Συνέχισε τις σπουδές της με τον Oscar Ghiglia στο Gargnano της Ιταλίας (Incontri Chitarristici di Gargnano) και με υποτροφία στη Σιένα (Accademia Musicale Chigiana) όπου της απενεμήθη το Diploma di Merito.
 Στη συνέχεια παρακολούθησε μαθήματα με τον Roberto Aussel και είναι επίσης κάτοχος του Performer Diploma Trinity College of London.
Έχει δώσει ρεσιτάλ στην Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Βέλγιο και ήταν ιδρυτικό μέλος του τρίο Εν Οργάνοις, με το οποίο έχει παρουσιαστεί σε συναυλίες μουσικής δωματίου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Έχει διδάξει στο Ωδείο Σκαλκώτας και στο Ωδείο Αττικής. Σήμερα διδάσκει στο Εθνικό Ωδείο Νοτίων Προαστίων στο Παλαιό Φάληρο.
Τα τελευταία 25 χρόνια δραστηριοποιείται στον τομέα οργάνωσης και παραγωγής πολιτιστικών εκδηλώσεων. Με αυτή την ιδιότητα εργάστηκε για πολλά χρόνια στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στην εταιρεία PrimeArt.
Σήμερα είναι τακτική εξωτερική συνεργάτις του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής για τις εκδηλώσεις του στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και για το μουσικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα Art Campus στους Δελφούς. Από το 2021 είναι διοικητικό στέλεχος του Ωδείου Αθηνών.

Χοϊδάς ΓεράσιμοςΧοϊδάς Γεράσιμος
Ο πιανίστας και τσεμπαλίστας Γεράσιμος Χοϊδάς έχει αναγνωριστεί ως ένας από τους πιο πολύπλευρους Έλληνες ερμηνευτές πληκτροφόρων οργάνων. Μετά τις σπουδές του στο πιάνο (Δίπλωμα με Άριστα παμψηφεί και Α’ βραβείο) σπούδασε ανώτερα Θεωρητικά (Φούγκα) με τον Παναγιώτη Αδάμ, από τον οποίο και μυήθηκε στην παλαιά μουσική. Στο Βέλγιο σπούδασε τσέμπαλο και basso continuo με τους Kris Verhelst, Anne Galowich, Jos van Immerseel και εκκλησιαστικό όργανο με τους Lieven Strobbe και Joris Lejeune στο Lemmensinstituut και τη Βασιλική Μουσική Ακαδημία της Αμβέρσας. Ειδικεύθηκε στην ιστορικά τεκμηριωμένη ερμηνεία σε αυθεντικά όργανα εποχής μελετώντας στα πληκτροφόρα του Μουσείου Vleeshuis της Αμβέρσας και ασχολήθηκε με τη μελέτη του κλάβικορντ και του φορτεπιάνο.
Εμφανίζεται με όλα τα κορυφαία σχήματα της χώρας μας (Καμεράτα, Κρατική Ορχήστρα Αθήνας και Θεσσαλονίκης, Latinitas Nostra, Ex Silentio κ.ά.) σε πολυάριθμους χώρους (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, Μουσείο Μπενάκη, Ίδρυμα Ι&Μ Θεοχαράκη, Παρνασσό, Αναγεννησιακό Φεστιβάλ Ρεθύμνου κ.ά.). Ο ίδιος διευθύνει το σύνολο μουσικής δωματίου Ensemble 1619, τη χορωδία παλαιάς μουσικής Corpus Minor και την ορχήστρα δωματίου Baroque Project Orchestra, και εξερευνά γνωστό και λιγότερο γνωστό ρεπερτόριο της παλαιάς μουσικής.
Διδάσκει πιάνο, τσέμπαλο, μουσική δωματίου και ερμηνεία σε τραγουδιστές σε ωδεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Προσκαλείται τακτικά σε σεμινάρια και master classes σε όλη την Ελλάδα.

Γρηγορέας ΚώσταςΓρηγορέας Κώστας
Σπούδασε κιθάρα στο Εθνικό Ωδείο με τον Δημήτρη Φάμπα και στο Royal Northern College of Music της Αγγλίας, με τους Γκόρντον Κρόσκι, Τζον Γουίλιαμς και Γιώργο Χατζηνίκο, αποφοιτώντας με το PG Diploma του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ.
Οι καλλιτεχνικές δραστηριότητές του περιλαμβάνουν εμφανίσεις και ηχογραφήσεις για σόλο κιθάρα, συνοδεία τραγουδιού, διδασκαλία και σύνθεση. Έχει συνεργαστεί με τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες και τραγουδιστές τόσο σε συναυλίες όσο και σε ηχογραφήσεις.
Έχει δώσει πολλές συναυλίες και έχει ηχογραφήσει για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες, την Αμερική, την Αφρική και την Άπω Ανατολή. Τα έργα του για σόλο κιθάρα ή για σύνολα ερμηνεύονται από καταξιωμένους έλληνες και ξένους σολίστ. Σημαντική είναι η παρουσία του στη δισκογραφία, με δίσκους για σόλο κιθάρα, φωνή και κιθάρα και πολλές συμμετοχές σε έργα σύγχρονων συνθετών.
Ως δάσκαλος έχει δημιουργήσει σχολή από διακεκριμένους κιθαριστές.
Είναι αρθρογράφος και διαχειριστής του διαδικτυακού μουσικού περιοδικού TaR.
Ιστότοπος Κ. Γρηγορέα

Φωτόπουλος ΔημήτρηςΦωτόπουλος Δημήτρης
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε φλάουτο στο Ωδείο Αθηνών με τον Ουρς Ρούτιμαν και Ανώτερα θεωρητικά με τον Μ. Παλλάντιο (Ωδείο Αθηνών) και τον Κων. Νόνη (Ωδείο Ορφείο). Από το 1982 και για μια δεκαετία περίπου παράλληλα με την εδώ καλλιτεχνική και διδακτική του δραστηριότητα βρίσκεται συχνά και για μεγάλα χρονικά διαστήματα στην Γαλλία (Νίκαια, Παρίσι, Λυών κλπ) όπου σπουδάζει –μαθητεύει κοντά στον Alain Marion και στην Ida Ribera– και συμπράττει με σημαντικούς καλλιτέχνες σε πολλές συναυλίες με ορχήστρες και σχήματα μουσικής δωματίου.
Στην Ελλάδα πραγματοποιεί πολυάριθμες εμφανίσεις σε όλες σχεδόν τις πόλεις με διαφορετικά και πολλές φορές πρωτότυπα μουσικά σύνολα (Ελληνικό Τρίο, σύνολο Τετρακτύς, Τρίσημον, σύνολο Πλαγίαυλος, Αιολικές Νύξεις κλπ), καλύπτοντας τους περισσότερους συνδυασμούς οργάνων με το φλάουτο καθώς και ένα μεγάλο μέρος του ρεπερτορίου. Εμφανίζεται συχνά και σαν σολίστ με μεγάλες ή μικρές ορχήστρες. Δισκογραφεί έργα Ελλήνων συνθετών και συμμετέχει σε πλήθος δισκογραφικές εκδόσεις. Συμμετέχει σε πολλά φεστιβάλ, σεμινάρια είτε ατομικά είτε ως μέλος συνόλων. Η κρατική τηλεόραση και ραδιόφωνο μεταδίδουν συνεντεύξεις και κάνουν αφιερώματα στη δουλειά του.
Ιδρυτικό μέλος και κορυφαίος φλαουτίστας της ορχήστρας Εναρμόνια. Για πολλά χρόνια ήταν ο φλαουτίστας της σκηνής Οπερέτας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Ιδρυτής του μεγάλου διεθνούς φεστιβάλ φλάουτου Ημέρες Πλαγίαυλου / Flutemeeting.

Η διδακτική του δραστηριότητα ξεκινάει από τα πρώτα χρόνια της καλλιτεχνικής του διαδρομής. Δείχνοντας ιδιαίτερη έφεση και αγάπη στη διδασκαλία, στην προετοιμασία και στη μόρφωση των νέων μουσικών συνεργάζεται με τα μεγαλύτερα μουσικά ιδρύματα της χώρας μας (Ωδείο Αθηνών, Ορφείο, Ωδείο Φ. Νάκας, Δημοτικά Ωδεία Βόλου και Λάρισας κλπ), όπου εκπαιδεύει πολλές νέες και νέους φλαουτίστες, οι περισσότεροι των οποίων ακολουθούν μια επιτυχημένη και αξιόλογη καλλιτεχνική διαδρομή. Ειδικευμένος στη Μουσική Δωματίου δημιούργησε αξιόλογες τάξεις όπου δίδαξε πολυάριθμα μικρά σύνολα καθώς και ορχήστρες δωματίου. Διετέλεσε για πολλά χρόνια μέλος του Δ.Σ. του Εθνικού Συμβουλίου Μουσικής (ελληνικό τμήμα του Συμβουλίου Μουσικής της ΟΥΝΕΣΚΟ).

Χατζηελευθερίου ΝίκοςΧατζηελευθερίου Νίκος
Σπούδασε κιθάρα με τον Βαγγέλη Μπουντούνη στο Εθνικό Ωδείο, ανώτερα θεωρητικά και σύνθεση με τον Διαμαντή Διαμαντόπουλο στο Ωδείο Atheneaum. Έχει στο ενεργητικό του πλήθος εμφανίσεων, κυρίως με σύνολα μουσικής δωματίου, συμμετοχές σε διεθνή φεστιβάλ και διοργανώσεις, ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές ηχογραφήσεις, δισκογραφία και εκδόσεις. Από το 2005 έχει ιδρύσει και διευθύνει το μουσικό σύνολο Guitarte ensemble, με πληθώρα εμφανίσεων στα μουσικά πράγματα, αναδεικνύοντας σειρά πρωτότυπων σύγχρονων έργων και μια σειρά μεταγραφών από διάφορα στυλ και εποχές της μουσικής: J. S. Bach – Musikalisches Opfer BWV 1079, Το καταραμένο φίδι του Μάνου Χατζιδάκι, Το φάντασμα της Μασσαλίας του Γ. Αγγελάκη (CD «Traces»), αρχαία ελληνική μουσική, έργα σύγχρονων Ελλήνων συνθετών κ.α. Έχει παρουσιάσει πλήθος μεταγραφών του σχεδόν απ’ όλα τα είδη και τις εποχές της μουσικής, για κιθάρα και σύνολα. Πολλά απ’ αυτά, όπως τα concerti και άλλα έργα των Bach, Corelli, Handel κ.ά. έχουν εκδοθεί από τον οίκο panas music. Έχει συνθέσει και παρουσιάσει μουσική για κιθάρα, μουσικά σύνολα, κύκλους τραγουδιών σε ποίηση Κ. Π. Καβάφη, Φ. Πεσσόα, Γ. Α. Μπέκερ (CD «Vertigo» – ekfrassis productions) καθώς και για θεατρικές παραστάσεις, Φ. Γ. Λόρκα – Γέρμα, Σαίξπηρ – Βασιλιάς Ληρ, Αριστοφάνης – Όρνιθες και Αχαρνής για παιδιά (CD «Aristofanis junior» – ekfrassis productions) κ.ά. Διδάσκει στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών, έχοντας ήδη αναδείξει μια τάξη κιθαριστών με έντονη παρουσία.