Α. Υπουργικές εξαγγελίες και αποφάσεις
• Στις 10 Μαρτίου εκδόθηκε η πρώτη ΚΥΑ που απαγόρευσε τη λειτουργία των ωδείων από 11 Μαρτίου. Ακολούθησαν άλλες, που επέκτειναν το χρονικό διάστημα της απαγόρευσης.
• Στις 7 Μαΐου εξαγγέλθηκε, σε συνέντευξη τύπου και δελτίο τύπου του ΥΠΠΟΑ, η επανέναρξη των ωδειακών σπουδών από 11 Μαΐου για την Ανωτέρα και τα 2 τελευταία έτη της Βυζαντινής Μουσικής, επανέναρξη από 18 Μαΐου όλων των υπολοίπων ειδικών μαθημάτων, χωρίς ηλικιακό περιορισμό, καθώς και ότι «το ακαδημαϊκό έτος θα παραταθεί έως τις 31.07.20».
• Στις 9 Μαΐου το ΥΠΠΟΑ άλλαξε γνώμη και εξήγγειλε, σε δελτίο τύπου, την επανέναρξη των ωδειακών σπουδών γενικά από 18 Μαΐου, αλλά μόνο για σπουδαστές άνω των 11, χωρίς νέα μνεία για την παράταση του έτους.
• Στις 16 Μαΐου εκδόθηκε απόφαση του ΥΠΠΟΑ που επισημοποίησε τα της 9ης Μαΐου αλλά με νέα αλλαγή γνώμης: εξαιρούνται πνευστά, κρουστά και φωνητική. Επιπλέον, με μία και μόνη φράση, επανήλθε η πρότερη εξαγγελία, ως απόφαση πλέον:
«Το διδακτικό έτος παρατείνεται έως τις 31.7.2020».
Β. Αιτήματα σωματείων
• Στις 27 Απριλίου η ΠΟΚΠ-ΟΤΑ, με δύο επιστολές της (μία προς το Πολιτισμού και μία προς τα Οικονομικών και Εσωτερικών) ζητά τα παρακάτω:
«Την έκδοση απόφασης – οδηγίας από ΥΠΠΟΑ, με την οποία θα επιτρέπεται η συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας με κάθε εφικτό τρόπο και μέσο (εξ αποστάσεως παροχής εργασίας με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων, π.χ: Skype, Zoom, Viber κ.ά)».
«Την κατ’ εξαίρεσιν δυνατότητα ολοκλήρωσης των προαγωγικών (μεταξύ επιπέδων προκαταρκτικής, κατωτέρας, μέσης, ανωτέρας) και απολυτήριων εξετάσεων έως τον Οκτώβριο 2020 για όσους μαθητές Ωδείων δεν λάβουν μέρος στις εξετάσεις του Ιουνίου 2020, λόγω μη ολοκλήρωσης της ύλης και προετοιμασίας τους».
«Την παράταση ισχύος των συμβάσεων των καθηγητών των Δημοτικών Ωδείων που λήγουν, έως την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων προαγωγικών και απολυτήριων εξετάσεων, σύμφωνα με την όποια απόφαση – οδηγία του ΥΠΠΟΑ».
«Την αναστολή ισχύος του περιορισμού της υποχρεωτικής διακοπής των συμβάσεων».
• Στις 30 Απριλίου, επιστολή του ΠΑΣΙΑΜΕΙ προς το ΥΠΠΟΑ ζητά:
«Άμεση επανέναρξη από την Δευτέρα 11 Μαΐου των ατομικών μαθημάτων μουσικής στα Ωδεία και τις Μουσικές Σχολές της χώρας, άσχετα από την ηλικία του μαθητή» και «παράταση του παρόντος σχολικού έτους μέχρι την 31 Ιουλίου».
• Στις 11 Μαΐου νέα επιστολή του ΠΑΣΙΑΜΕΙ γράφει:
«Η παράταση του παρόντος σχολικού έτους μέχρι την 31 Ιουλίου, την οποία ανακοινώσατε, και την οποία ελπίζουμε να κρατήσετε, είναι απλώς μια δυνατότητα που δίδεται στα ΜΕΙ. Το κάθε ΜΕΙ μπορεί να αποφασίσει σύμφωνα με τις ανάγκες του. Ο κάθε καθηγητής και ο κάθε μαθητής / οι γονείς του μπορούν να το αποδεχτούν ή όχι.»
«Η πραγματοποίηση των Προαγωγικών αλλά κυρίως των Απολυτηρίων εξετάσεων μπορεί να γίνει τον Ιούνιο σύμφωνα με τον νόμο. Εμείς σας ζητήσαμε ρητή παράταση και για τον Ιούλιο. Το κάθε ΜΕΙ μπορεί να αποφασίσει σύμφωνα με τις ανάγκες του. Ο κάθε καθηγητής και ο κάθε μαθητής / οι γονείς του μπορούν να το αποδεχτούν ή όχι.»
Γ. Προβλέψεις του νόμου για τη λειτουργία των ωδείων (άρθρα 7 και 46-49)
• Το σχολικό έτος αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου και λήγει την 31η Αυγούστου του επομένου έτους.
• Το διδακτικό έτος λήγει την 30ή Ιουνίου.
• Οι ετήσιες εξετάσεις διεξάγονται από την 16η Μαΐου έως και το τέλος του διδακτικού έτους.
• Όποιος σπουδαστής δεν μπορέσει να συμμετάσχει στις ετήσιες εξετάσεις, συμμετέχει σε συμπληρωματικές εξετάσεις, οι οποίες γίνονται στην αρχή του επομένου διδακτικού έτους.
• Οι προαγωγικές εξετάσεις γίνονται από 16 Μαΐου ως το τέλος του διδακτικού έτους αλλά και τον Ιανουάριο.
• Οι εξετάσεις για κάθε υποχρεωτικό μάθημα γίνονται από 16 Μαΐου ως το τέλος του διδακτικού έτους αλλά και τον Ιανουάριο.
• Οι πτυχιακές και διπλωματικές γίνονται τον Ιούνιο και τον Ιανουάριο.
• Η φοίτηση είναι υποχρεωτική μέχρι το τέλος του διδακτικού έτους, ακόμα και μετά τις ετήσιες εξετάσεεις.
• Με απόφαση του Ωδείου μπορεί κατ’ εξαίρεση να παραταθεί τόσο το διδακτικό έτος όσο και η διεξαγωγή πτυχιακών και διπλωματικών μέχρι τη 10η Ιουλίου.
Δ. Σχόλια
• Το ΔΣ του Συλλόγου μας διαφώνησε ευθέως με τις αρχικές προτάσεις για την επανέναρξη των ωδειακών σπουδών και για την παράταση του διδακτικού έτους. Αποφύγαμε όμως να δημοσιεύσουμε σχετική επίσημη ανακοίνωση, αφενός γιατί στις πρωτόγνωρες αυτές συνθήκες θεωρήσαμε σωστό να μην έχουμε αντιπαράθεση με άλλα σωματεία, και αφετέρου γιατί είχαμε την πεποίθηση ότι τις αποφάσεις αυτές, που κατά πρώτον αφορούν τη δημόσια υγεία, έπρεπε να τις πάρουν άλλοι, αρμοδιότεροι από εμάς.
• Συμφωνήσαμε όμως με την τελευταία επιστολή του ΠΑΣΙΑΜΕΙ, που περιλαμβάνει σημαντική μετατόπιση από την αρχική θέση τους για την παράταση του διδακτικού έτους, και που κατά βάση ψέγει το ΥΠΠΟΑ για την ολιγωρία του, και γιαυτό προσυπογράψαμε την επιστολή, πιστεύοντας ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση η συστράτευση σωματείων που κατά τα άλλα δεν ταυτίζονται μπορεί να είχε αυξημένη βαρύτητα.
• Το ΥΠΠΟΑ, που κατά κανόνα μιμείται ακριβώς και ακρίτως τις ρυθμίσεις του Παιδείας, στη συγκεκριμένη περίπτωση αποφάσισε να υπερθεματίσει: ενώ για τα Γυμνάσια και Λύκεια αποφασίστηκε παράταση δύο εβδομάδων, και ενώ τα Παν/μια παραμένουν ακόμα κλειστά, για τις ωδειακές σπουδές αποφασίστηκε παράταση ενός μηνός. Η απόφαση αυτή δημοσιεύτηκε ως μία ξερή φράση χωρίς καμμία απολύτως αιτιολόγηση ή διευκρίνιση,*** και φυσικά χωρίς να έχουν υπολογιστεί οι εργασιακές επιπλοκές που ενδεχομένως δημιουργούνται. Αποφασίστηκε επίσης χωρίς να ληφθεί υπ’ όψιν ότι ο νόμος που διέπει τη λειτουργία των ωδείων έχει ήδη πρόβλεψη για παράταση μαθημάτων και εξετάσεων μέχρι και 10 Ιουλίου.
• Σύμφωνα με το νόμο, οι πτυχιακές και διπλωματικές εξετάσεις γίνονται κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα του διδακτικού έτους, και όλες οι υπόλοιπες εξετάσεις γίνονται κατά τη διάρκεια του τελευταίου ενάμιση μήνα του διδακτικού έτους. Επομένως από αυτήν την άποψη η αποφασισθείσα παράταση του διδακτικού έτους μέχρι την 31η Ιουλίου κατά καμμία εκδοχή δεν επιβάλλει να φτάσουν οι εξετάσεις μέχρι αυτήν την ημερομηνία.
• Επίσης σύμφωνα με το νόμο, όσοι δεν παίρνουν πτυχίο ή δίπλωμα πρέπει να συνεχίσουν να φοιτούν μέχρι το τέλος του διδακτικού έτους. Αυτό όμως έχει πάψει προ πολλού να τηρείται, γιατί το διδακτικό έτος στα σχολεία κατά κανόνα τελειώνει νωρίτερα, οπότε πολλοί σπουδαστές φεύγουν, και γιατί οι κλιματικές συνθήκες στη χώρα μας συνήθως δεν το επιτρέπουν – τον Ιούνιο, πόσο μάλλον τον Ιούλιο!
• Ειδικά για φέτος, ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού παραμένει υπαρκτός. Επομένως, παρά την κατά γράμμα ερμηνεία του νόμου, κανείς δεν μπορεί να υποχρεώσει ούτε διδασκόμενους ούτε διδάσκοντες να κάνουν μαθήματα τον Ιούλιο αν δεν θέλουν. Πρόκειται για λόγο ανωτέρας βίας, που καθιστά απολύτως αποδεκτές, όπως και στα σχολεία και τα πανεπιστήμια, τις παραχωρήσεις ως προς τη διδαχθείσα ύλη, τις εξετάσεις ή τον αριθμό μηνών φοίτησης.
• Από την άλλη, όμως, όσοι προετοιμάζονταν για πτυχιακές ή διπλωματικές εξετάσεις μπορεί να έχουν μείνει πίσω λόγω της δίμηνης διακοπής των μαθημάτων και μπορεί να μη θέλουν να μετατεθούν οι εξετάσεις τους τον Ιανουάριο του επομένου έτους. Για αυτούς, και μόνο για αυτούς, νομίζουμε πως είναι λογικό και δίκαιο να παραταθούν τα μαθήματα και να γίνουν οι εξετάσεις τον Ιούλιο, μόνον εάν και εφόσον το χρειάζονται, και μόνον μετά από συμφωνία σπουδαστή, διδάσκοντα και διεύθυνσης του ωδείου.
• Για όλες τις άλλες περιπτώσεις θεωρούμε ότι μαθήματα και εξετάσεις τον Ιούλιο δεν εξυπηρετούν κανέναν, ιδιαίτερα εφόσον ο νόμος ούτως ή άλλως προβλέπει συμπληρωματικές τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Επιπλέον, πολλοί διδάσκοντες προσβλέπουν σε επίδομα ανεργίας μετά τη λήξη της σύμβασής τους, και σε τέτοια περίοδο οικονομικής δυσπραγίας θα είναι παράλογο να το στερηθούν μόνο και μόνο για να κάνουν μερικά επιπλέον μαθήματα σε ασφαλώς μειωμένο αριθμό μαθητών. Επομένως ο Σύλλογός μας τάσσεται καθέτως εναντίον οποιασδήποτε προσπάθειας να επιβληθεί ως υποχρεωτική η συνέχιση μαθημάτων τον Ιούλιο.
___________________
*** Update 2 Ιουνίου:
Χτεσινό έγγραφο του ΥΠΠΟΑ απαντά σε σχετική επιστολή της ΠΟΚΠ-ΟΤΑ με ημερομηνία 19 Μαΐου και αποσαφηνίζει ότι η παράταση του διδακτικού έτους έως τις 31/7/2020
α) «έχει δυνητικό χαρακτήρα»,
β) «ως στόχο έχει την ολοκλήρωση ή αναπλήρωση των μαθημάτων, την πραγματοποίηση εσωτερικών, προαγωγικών ή απολυτηρίων εξετάσεων και τη διασφάλιση του β’ εξαμήνου του σχολικού έτους 2019-2020».
Παραμένει η απορία γιατί αυτά τα εύλογα δεν μπόρεσαν να τα σκεφτούν και να τα ανακοινώσουν από την αρχή, γιατί χρειάστηκαν δύο εβδομάδες για την απάντηση, και γιατί οι διευκρινίσεις αυτές δεν έχουν αποσταλεί ακόμα στα ωδεία.