11/05/2020
Προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κυρία Στυλιανή Μενδώνη
Προς τον Γενικό Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού, κύριο Νικόλα Γιατρομανωλάκη
Θέμα: Για την άμεση επαναλειτουργία Ωδείων και Μουσικών Σχολών
Σχετική Απόφαση Δ.Σ.11/10-05-2020 (&7/14-4-2020 & 10/29-4-2020)
Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,
Αξιότιμε κύριε Γενικέ Γραμματέα,
Ο αγώνας τον οποίο διεξάγει η Κυβέρνηση και οι αρμόδιες Δημόσιες Υπηρεσίες της Ελλάδος για την καταπολέμηση του κορωνοϊού κατά τους τελευταίους τέσσερις μήνες είναι αξιοσημείωτος και επιτυχής. Η απόφαση που ελήφθη για τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων έρχεται ως επιβεβαίωση της καλής πορείας της πατρίδας μας στον τομέα αυτό.
Στη συνέντευξη τύπου που δώσατε στις 7/5, παρουσιάσατε ένα μεγάλο αριθμό προγραμμάτων τα οποία σχεδιάζετε για τον Πολιτισμό. Όμως η στάση του ΥΠΠΟΑ απέναντι στην Καλλιτεχνική Εκπαίδευση και ειδικά απέναντι στα Μουσικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΜΕΙ), δηλαδή τα Ωδεία και τις Μουσικές Σχολές, τους τελευταίους ειδικά μήνες, δεν μας τιμά:
Α. Στις 10/03/2020, αμέσως μετά το διάγγελμα του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, το Δ.Σ. του ΠΑΣΙΑΜΕΙ εξέδωσε αυθημερόν ανακοίνωση προτείνοντας στα μέλη του να αναστείλουν τη λειτουργία τους αναμένοντας τις οριστικές οδηγίες του Υπουργείου Πολιτισμού. Την 11/03 το μεσημέρι, με την υπ’ Α.Π. 128936/2467/957/583/11-03-2020 επιστολή της Δ/νσης Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης μας κοινοποιήθηκε η Κ.Υ.Α. υπ’ αριθ. 16838 (ΦΕΚ 783/Β/2020), “Επιβολή του μέτρου της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας … από 11.3.2020 έως και 24.3.2020”. Μας λύπησε το γεγονός ότι, παρότι συνυπογράψατε την απόφαση, δεν φροντίσατε να περιληφθεί στο εδάφιο 2 μία φράση όπως «τα ιδρύματα καλλιτεχνικής εκπαίδευσης που εποπτεύονται από το Υπουργείο Πολιτισμού» και αρκεστήκατε να συμπεριληφθούμε στο «και λοιπών πάσης φύσεως εκπαιδευτικών δομών».
Β1. Την 23/03/2020, μία μέρα πριν τη λήξη της προηγούμενης ΚΥΑ, μας κοινοποιήθηκε με την υπ’ Α.Π. 148688/2993/1067/628/23-03-2020 επιστολή της Δ/νσης Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης “Επιβολή του μέτρου της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας … από 21.3.2020 έως και 10.4.2020” η νέα σχετική ΚΥΑ υπ’ αριθμ. 20021 (ΦΕΚ 956/Β/2020), η οποία είχε εκδοθεί δυο μέρες νωρίτερα.
Β2. Την 10/04/2020 λάβαμε την υπ’ Α.Π. 172609/4125/1298/804/10-04-2020 επιστολή του Γ.Γ.Σ.Π. κ. Νικόλα Γιατρομανωλάκη, η οποία μας προέτρεπε να χρησιμοποιήσουμε «ψηφιακά εργαλεία» στη μουσική διδασκαλία. Η επιστολή αυτή είναι η πρώτη πρωτοβουλία επικοινωνίας του υπουργείου με τα ΜΕΙ εδώ και πολύ καιρό!
Β3. Την 15/04/2020 απαντήσαμε στην επιστολή του Γ.Γ. κ. Γιατρομανωλάκη, με επιστολή μας (Δ.Σ.7–14/04/20), στην οποία εκθέσαμε και τις προτάσεις μας για άλλα τέσσερα θέματα.
Γ1. Με το υπ’ Α.Π. 174611/4203/1353/852/13-04-2020 έγγραφο, μας κοινοποιήθηκε η Α.Π. 172609/4125/1298/804/10-04-2020 με την οποία παρατάθηκε η αναστολή λειτουργίας μέχρι και τη 10/5/2020.
Γ2. Την 29/4/2020 σας στείλαμε άλλη μια επιστολή με πέντε «Προτάσεις σχετικά με την επαναλειτουργία Ωδείων και Μουσικών Σχολών» (Δ.Σ.10 /29-4-2020).
Δ1. Την Δευτέρα 4 Μαΐου πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΠΟΑ σύσκεψη των ανώτερων παραγόντων του υπουργείου. Συζητήθηκαν οι προτάσεις των αρμόδιων φορέων και σας κοινοποιήθηκαν προτάσεις. Την επομένη, συνυπογράψατε την Κ.Υ.Α. υπ’ αριθμ. 28237 (ΦΕΚ 1699/B/05-05-2020), η οποία δεν μας κοινοποιήθηκε ποτέ, με την οποία παρατάθηκε η αναστολή λειτουργίας μέχρι και την 31/5/2020. Για πρώτη φορά, καθορίστηκε η σταδιακή επαναλειτουργία ορισμένων εκπαιδευτικών δομών, όπως είχε προαναγγείλει ο κ. Πρωθυπουργός. Όμως, δεν φροντίσατε να εξασφαλίσετε κάποια ρητή αναφορά για την ανάλογη επαναλειτουργία των ιδρυμάτων καλλιτεχνικής εκπαίδευσης που εποπτεύονται από το ΥΠΠΟΑ.
Δ2. Την Πέμπτη 7 Μαΐου, στις 13.30, δώσατε εκτενή συνέντευξη τύπου στην τηλεόραση, στην οποία παρουσιάσατε το σύνολο των μέτρων του Υπουργείου για τον Πολιτισμό. Τελειώνοντας, αναφερθήκατε στην Καλλιτεχνική εκπαίδευση, ανακοινώνοντας τη σταδιακή επαναλειτουργία των Ωδείων και Μουσικών Σχολών από 11 και 18 Μαΐου, με κριτήρια κύκλου σπουδών και όχι ηλικιακά, καθώς και την παράταση του σχολικού έτους μέχρι τις 31 Ιουλίου, αποδεχόμενη με αυτόν τον τρόπο μερικές από τις προτάσεις μας. Χαιρετίσαμε αμέσως την απόφασή σας και ενημερώσαμε τους συναδέλφους να προετοιμαστούμε να ανοίξουμε στις 11/5, περιμένοντας φυσικά το επίσημο έγγραφο.
Δ3. Δυο μέρες μετά, την 9/5/2020 διέρρευσε μέσω του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων ένα δελτίο τύπου του ΥΠΠΟΑ, το οποίο αναρτήθηκε αργότερα στον Ιστότοπο του ΥΠΠΟΑ, και το οποίο αναιρούσε ορισμένες από τις εξαγγελίες σας, μετέφερε την έναρξη στις 18/5, και έθετε ηλικιακά κριτήρια ανάλογα με του Υπουργείου Παιδείας, με την περίεργη δικαιολογία «των περιορισμών στις μετακινήσεις μεταξύ νομών». Το Δ.Τ. μας κοινοποιήθηκε με ηλεκτρονικό μήνυμα του Τμήματος Μουσικής Εκπαίδευσης την 10/5/2020, μετά τις 13.00, δηλαδή λίγες ώρες πριν την επαναλειτουργία των Ωδείων την οποία είχατε εξαγγείλει δύο μέρες νωρίτερα.
Είναι σαφές ότι τόσο η τηλεοπτική σας συνέντευξη, όσο και το Δελτίο Τύπου το οποίο μας κοινοποιήσατε, δεν παράγουν έννομες συνέπειες. Δείχνουν τις καλές σας προθέσεις, αλλά η νομική πραγματικότητα είναι η Κ.Υ.Α. 28237/2020, η οποία ενώ δεν μας έχει κοινοποιηθεί, μας κρατάει κλειστά μέχρι την 31/5. Είναι εξαιρετικά επείγον να βρείτε τρόπο να νομιμοποιήσετε την επαναλειτουργία μας, παραμένοντας ταυτόχρονα σταθερή στις αρχικές σας εξαγγελίες.
1α. Σας είχαμε ζητήσει να εξηγήσετε στους ομολόγους σας των άλλων Υπουργείων ότι τα περισσότερα μαθήματα μουσικής στα ΜΕΙ είναι ατομικά, δηλαδή παρουσία ενός (1) καθηγητή και ενός (1) μαθητή, γίνονται σε μεγάλες αίθουσες, άρα είναι εξ ορισμού τα πιο ασφαλή μαθήματα: δεν υπάρχει λόγος ηλικιακού κριτηρίου, γιατί οι μαθητές δεν συγχρωτίζονται. Ως προς τα ολιγομελή ομαδικά, περιμένουμε τις οδηγίες σας.
1β. Η μεγάλη πλειοψηφία των Ωδείων και Μουσικών Σχολών στηρίζεται στους μαθητές του Δημοτικού. Η επαναλειτουργία των ΜΕΙ μόνο με τους μεγαλύτερους μαθητές είναι οικονομικά ασύμφορη έως καταστροφική. Τα ΜΕΙ που θα επαναλειτουργήσουν, θα χάσουν την ελάχιστη προστασία που είχαν από το κράτος, ενώ θα υπολειτουργούν. Είναι πολύ πιθανόν να μην μπορούν να επαναφέρουν από την αναστολή ούτε το 40% των καθηγητών τους που ορίζει ο νόμος, γιατί δεν θα έχουν αρκετούς μαθητές. Αλλά και οι καθηγητές που θα εργαστούν, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα χάσουν μέρος του επιδόματος, έναντι ελάχιστης αμοιβής, λόγω των λίγων μαθητών.
1γ. Μπορούμε να σας κοινοποιήσουμε μελέτες που χρησιμοποιούνται στα Μουσικά σχολεία (και τις ορχήστρες) της Γερμανίας, για παράδειγμα, για να αντιληφθεί ακόμα και ο εξαίρετος καθηγητής κύριος Τσιόδρας και οι συνεργάτες του ότι ακόμα και τα πνευστά όργανα και το (ατομικό) τραγούδι δεν παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο. Εν πάση περιπτώσει, ακόμα και αυτά θα τα αντιμετωπίσουμε με μεγαλύτερες αποστάσεις ανάμεσα στο μαθητή και τον καθηγητή, και με άλλα ενδεδειγμένα μέσα. Και φυσικά, δεν διανοούμαστε να λειτουργήσουμε ακόμα τις χορωδίες ή οποιοδήποτε άλλο σύνολο.
2. Η παράταση του παρόντος σχολικού έτους μέχρι την 31 Ιουλίου, την οποία ανακοινώσατε, και την οποία ελπίζουμε να κρατήσετε, είναι απλώς μια δυνατότητα που δίδεται στα ΜΕΙ. Το κάθε ΜΕΙ μπορεί να αποφασίσει σύμφωνα με τις ανάγκες του. Ο κάθε καθηγητής και ο κάθε μαθητής / οι γονείς του μπορούν να το αποδεχτούν ή όχι.
3. Η πραγματοποίηση των Προαγωγικών αλλά κυρίως των Απολυτηρίων εξετάσεων μπορεί να γίνει τον Ιούνιο σύμφωνα με τον νόμο. Εμείς σας ζητήσαμε ρητή παράταση και για τον Ιούλιο. Το κάθε ΜΕΙ μπορεί να αποφασίσει σύμφωνα με τις ανάγκες του. Ο κάθε καθηγητής και ο κάθε μαθητής / οι γονείς του μπορούν να το αποδεχτούν ή όχι.
4. Η παράταση των προθεσμιών υποβολής αιτήσεων / εγγράφων κλπ. μέχρι 30 Ιουνίου, ακόμα και με εγκύκλιό σας, είναι επιβεβλημένη και απλή.
5. Περιμένουμε από το ΥΠΠΟΑ να προχωρήσει σε υλοποίηση των οικονομικών αιτημάτων μας ακόμα και από δικά του κονδύλια. Το Ελληνικό κράτος δεν θα έχει την δυνατότητα να αντισταθμίσει το κλείσιμο εκατοντάδων ΜΕΙ το καλοκαίρι λόγω της οικονομικής αδυναμίας τους. Χιλιάδες καθηγητές μουσικής μπορεί να μείνουν μακροχρόνια άνεργοι, σε μία περίοδο που όλες οι εργασίες των καλλιτεχνών θα είναι ανύπαρκτες. Πολλές χιλιάδες σπουδαστών μουσικής θα μείνουν χωρίς καθηγητές και χώρους μάθησης.
6. Περιμένουμε από το ΥΠΠΟΑ να συμπαρασταθεί στα αιτήματα τόσο του ΠΑΣΙΑΜΕΙ όσο και του Πανελλήνιου Συλλόγου Αποφοίτων Ωδείων και Μουσικών Σχολών απέναντι στο υπουργείο Εργασίας και τα άλλα οικονομικά Υπουργεία, δίνοντας τις απαραίτητες εξηγήσεις.
7. Περιμένουμε από το ΥΠΠΟΑ να αντισταθεί στις όποιες πιέσεις του Υπουργείου Παιδείας. 55.000 σπουδαστές μουσικής και χιλιάδες εργαζόμενοι στα ΜΕΙ, αλλά κυρίως η ιστορία του κλάδου, δίνουν στην Υπουργό Πολιτισμού το δικαίωμα και την υποχρέωση να έχει τον πρώτο λόγο στα τεκταινόμενα της Μουσικής εκπαίδευσης.
Πέρυσι τον Απρίλιο, τα ΜΕΙ βρέθηκαν στο μάτι μιας σφοδρής επίθεσης ομάδας του Υπουργείου Παιδείας, που με αιχμή την καθιέρωση του άχρηστου «Κρατικού Πιστοποιητικού Μουσικών Γνώσεων» προσπάθησαν να διαλύσουν τα Ωδεία και τις Μουσικές Σχολές. Το Σωματείο μας έδωσε έναν σκληρό αγώνα και κατάφερε να πείσει τον τέως Υπουργό Παιδείας να αποσύρει το Σχέδιο νόμου, δυστυχώς χωρίς την παραμικρή βοήθεια από την τέως Υπουργό Πολιτισμού. Εμείς θέλουμε να ελπίζουμε στην δική σας συμπαράσταση.
Με τιμή,
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πατσέας Μιχάλης
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρασκευόπουλος Ανδρέας
ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Παριανός Πέτρος
ΤΑΜΙΑΣ: Μοντίνου Μαρία
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΔΗΜ.ΣΧ.: Τερτίπη Χριστίνα
ΜΕΛΟΣ: Οικονόμου Γεώργιος
ΜΕΛΟΣ: Λιγνός Τιμόθεος
Την επιστολή αυτή προσυπογράφει και το Διοικητικό Συμβούλιο του
Πανελλήνιου Συλλόγου Αποφοίτων Ωδείων και Μουσικών Σχολών (https://psaomous.org).
Εκ μέρους του:
Αδάμ Παναγιώτης, πρόεδρος