Υποψήφιες και υποψήφιοι για το Διοικητικό Συμβούλιο
(αλφαβητικά)
Γρηγορέας Κώστας
Θεοδώρου Ρία
Καλογρηάδου Όλγα
Καριώτη Βάσω
Κουφιδάκη Ελένη
Μακαντάσης Θεμιστοκλής
Μπέκιος Λάμπρος
Παναγιωτίδης Νίκος
Παπαδάκου Κατερίνα
Παπαδόπουλος Φοίβος
Παπάζογλου Κωστής
Σαμουρκασίδου Κορίνα
Τρανουδάκης Μιχάλης
Φωτόπουλος Δημήτρης
Χατζηελευθερίου Νίκος
Χοϊδάς Γεράσιμος
Υποψήφιες και υποψήφιοι για την Ελεγκτική Επιτροπή
(αλφαβητικά)
Αδάμ Παναγιώτης
Γεράκη Κατερίνα
Κανάρης Λεωνίδας
Καριώτης Νίκος
Ντούσικου Γιούλα
Βιογραφικά
(αλφαβητικά)
Aδάμ Παναγιώτης
Γεννήθηκε στην Aθήνα το 1959. Σπούδασε ανώτερα θεωρητικά και σύνθεση με την Ουρανία Ιωαννίδου και τον Μιχάλη Τραυλό. Έχει παρακολουθήσει πάμπολλα σεμινάρια στην Eλλάδα και το εξωτερικό, για θέματα που εκτείνονται από το γρηγοριανό μέλος ως την ηλεκτρονική μουσική. Διδάσκει για πάνω από 35 χρόνια – κυρίως ανώτερα θεωρητικά, ιστορία μουσικής και μορφολογία. Έχει διδάξει στο Aριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (2001-6), στο Πανεπιστήμιο Aθηνών, στο Southeastern College και σε ωδεία της Αθήνας, με κυριότερο το Ωδείο Athenaeum (1991-2021). Εδώ και 35 περίπου χρόνια ασχολείται επίσης με τη μελέτη των αυθεντικών πηγών για την ερμηνεία της παλιάς μουσικής και δίνει τακτικά διαλέξεις και σεμινάρια για τον Mπαχ και τη μπαρόκ μουσική, συχνά προσκεκλημένος ωδείων ή άλλων οργανισμών. Διετέλεσε διευθυντής του Ωδείου Athenaeum, του Ωδείου Φ. Nάκας και του μουσικού τμήματος του Southeastern College. Συνεργάτης του Iνστιτούτου Έρευνας Mουσικής και Aκουστικής, μέχρι το 1997. Iδρυτικό μέλος και πρώτος πρόεδρος (2019-20) του Πανελληνίου Συλλόγου Αποφοίτων Ωδείων. Μέλος της Eνώσεως Eλλήνων Mουσουργών. Έργα του έχουν παιχτεί στην Eλλάδα και άλλες χώρες. Έχει γράψει το εγχειρίδιο Tονική Aρμονία και έχει επιμεληθεί την ελληνική έκδοση του πρώτου τόμου του Άτλαντα της Mουσικής. Έχει δημοσιεύσει επίσης πολλά άρθρα σε ειδικευμένα περιοδικά, καθώς και μεταγραφές για κιθάρα έργων Bach και Dowland. Το 2015 κυκλοφόρησε και το μεγάλο σύγγραμμά του για τη Φούγκα.
Ιστότοπος Π. Αδάμ
Κανάλι στο YT
Γεράκη Κατερίνα
Γεννήθηκε το 1981.
Απόφοιτος του Μουσικού Γυμνασίου και Λυκείου Παλλήνης.
Πτυχιούχος Πιάνου από Ελλάδα και Αγγλία.
Πτυχιούχος Αρμονίας και Αντίστιξης.
Δίπλωμα Διεύθυνσης Χορωδίας.
Πτυχίο Μουσικής Τεχνολογίας από τα ΙΕΚ Ακμή.
Δασκάλα πιάνου και χορωδίας στο ωδείο Νέα Τέχνη από το 2000.
Δασκάλα μουσικής στα εκπαιδευτήρια Ι. Τσιαμούλη εδώ και 16 χρόνια.
Δασκάλα χορωδίας στο Σύγχρονο Ωδείο Αχαρναί εδώ και 12 χρόνια.
Πιανίστα στην Παιδική Χορωδία Κοντοπεύκου εδώ και 10 χρόνια.
Πολυάριθμες συναυλίες, θεατρικά, μιούζικαλ.
Γρηγορέας Κώστας
Σπούδασε κιθάρα στο Εθνικό Ωδείο με τον Δημήτρη Φάμπα και στο Royal Northern College of Music της Αγγλίας, με τους Γκόρντον Κρόσκι, Τζον Γουίλιαμς και Γιώργο Χατζηνίκο, αποφοιτώντας με το PG Diploma του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ.
Οι καλλιτεχνικές δραστηριότητές του περιλαμβάνουν εμφανίσεις και ηχογραφήσεις για σόλο κιθάρα, συνοδεία τραγουδιού, διδασκαλία και σύνθεση. Έχει συνεργαστεί με τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες και τραγουδιστές τόσο σε συναυλίες όσο και σε ηχογραφήσεις.
Έχει δώσει πολλές συναυλίες και έχει ηχογραφήσει για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες, την Αμερική, την Αφρική και την Άπω Ανατολή. Τα έργα του για σόλο κιθάρα ή για σύνολα ερμηνεύονται από καταξιωμένους έλληνες και ξένους σολίστ. Σημαντική είναι η παρουσία του στη δισκογραφία, με δίσκους για σόλο κιθάρα, φωνή και κιθάρα και πολλές συμμετοχές σε έργα σύγχρονων συνθετών.
Ως δάσκαλος έχει δημιουργήσει σχολή από διακεκριμένους κιθαριστές.
Είναι αρθρογράφος και διαχειριστής του διαδικτυακού μουσικού περιοδικού TaR.
Ιστότοπος Κ. Γρηγορέα
Θεοδώρου Ρία
Μουσικοπαιδαγωγός Carl Orff – Μαέστρος – Διπλωματούχος πιάνου – θεωρητικός – Μέλος του Συλλόγου ORFF – E.P.T.A. – Ελληνικής Συντεχνίας Καλαμένιας Φλογέρας – Ε.Ε.Μ.Ε. – Ε.Ε.Μ.Α.Π.Ε. Γεννήθηκε στο Βόλο. Είναι απόφοιτος της Διετούς Επαγγελματικής Επιμόρφωσης Μουσικοκινητικής Αγωγής C. Orff στη σχολή Μωραΐτη, διπλωματούχος πιάνου από την τάξη της Ν. Μιχαηλίδου και θεωρητικών από τον Α. Κοϊμτζόπουλο. Τελειόφοιτος διπλώματος Διεύθυνσης Χορωδίας. Σπούδασε παιδαγωγική Waldorf, κλασικό τραγούδι, ορθοφωνία, φλογέρα από καλάμι, κρουστά, body percussion και έχει παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει συμμετάσχει σε πλήθος συνεδρίων της Ε.Ε.Μ.Ε, Ε.Ε.Μ.Α.Π.Ε., Ε.P.T.A., Ε.Σ.Μ.Α., στο Forum νέων επιστημόνων του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο διεθνές συμπόσιο του Orff Institute εκπροσωπώντας (με μουσικούς και χορευτές) την Ελλάδα σε παράσταση που δόθηκε στα πλαίσια του συμποσίου, καθώς και σε πολλά σεμινάρια και συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Από το 1992 εργάζεται ως μουσικός στο Δήμο Χαλανδρίου διδάσκοντας στην πρωτοβάθμια και προνηπιακή εκπαίδευση. Από το 2014 διευθύνει τη δημοτική χορωδία τρίτης ηλικίας 60+, δίνοντας συναυλίες σε όλη την Ελλάδα, και διδάσκει μουσικοκινητική σε παιδιά 4-7 χρόνων. Από το 1997 διευθύνει την τετράφωνη μικτή χορωδία Φωνές Χρωμάτων όπου και έχει βραβευτεί από την εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών για την προσφορά της στην τέχνη και τον πολιτισμό. Έχει παρουσιάσει εργαστήρια προσέγγισης Orff για εκπαιδευτικούς μέσω του Ιδρύματος Νιάρχου και του προγράμματος Ανοιχτά Σχολεία. Είναι Πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Μουσικοκινητικής Αγωγής Carl Orff και μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Συντεχνίας Καλαμένιας Φλογέρας. Μέσω του συλλόγου μουσικοκινητικής συμμετέχει στην ευρωπαϊκή μέρα μουσικής καθώς και σε φιλανθρωπικούς συλλόγους με σκοπό την ενημέρωση και παρουσίαση της προσέγγισης και τα οφέλη αυτής. Εκπροσωπεί την Ελλάδα στο διεθνές συμπόσιο Carl Orff στην Αυστρία (Salzburg). Έχει γράψει μουσική για θεατρικές παραστάσεις, ποιητικές συλλογές, και έχει επιμεληθεί μουσικά θεατρικές παραστάσεις για παιδιά προνηπιακής ηλικίας έως και ενήλικες. Διδάσκει σε ωδεία, μουσικές σχολές, ιδιωτικά σχολεία.
Καλογρηάδου Όλγα
Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη.
Σπούδασε κλασική κιθάρα στο Εθνικό Ωδείο με τον Ευάγγελο Ασημακόπουλο και αποφοίτησε το 1980 με Δίπλωμα και με βαθμό Άριστα Παμψηφεί & Α’ Βραβείο.
Συνέχισε τις σπουδές της με τον Oscar Ghiglia στο Gargnano της Ιταλίας (Incontri Chitarristici di Gargnano) και με υποτροφία στη Σιένα (Accademia Musicale Chigiana) όπου της απενεμήθη το Diploma di Merito.
Στη συνέχεια παρακολούθησε μαθήματα με τον Roberto Aussel και είναι επίσης κάτοχος του Performer Diploma Trinity College of London.
Έχει δώσει ρεσιτάλ στην Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Βέλγιο και ήταν ιδρυτικό μέλος του τρίο Εν Οργάνοις, με το οποίο έχει παρουσιαστεί σε συναυλίες μουσικής δωματίου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Έχει διδάξει στο Ωδείο Σκαλκώτας και στο Ωδείο Αττικής. Σήμερα διδάσκει στο Εθνικό Ωδείο Νοτίων Προαστίων στο Παλαιό Φάληρο.
Τα τελευταία 25 χρόνια δραστηριοποιείται στον τομέα οργάνωσης και παραγωγής πολιτιστικών εκδηλώσεων. Με αυτή την ιδιότητα εργάστηκε για πολλά χρόνια στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στην εταιρεία PrimeArt.
Σήμερα είναι τακτική εξωτερική συνεργάτις του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής για τις εκδηλώσεις του στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και για το μουσικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα Art Campus στους Δελφούς. Από το 2021 είναι διοικητικό στέλεχος του Ωδείου Αθηνών.
Κανάρης Λεωνίδας
Θεωρείται ένας ιδιαίτερα δραστήριος και αξιόλογος μουσικός.
Έχει αποσπάσει δώδεκα βραβεία και διακρίσεις.
Έχει γράψει 82 έργα (διάφορα σόλο και μουσικής δωματίου, ορχηστρικά, συμφωνική καντάτα, κύκλους τραγουδιών, χορωδιακά, μουσικές αφηγήσεις, ηλεκτρονική μουσική, επίσης θεατρική και κινηματογραφική).
Τα έργα του συχνά ερμηνεύονται εντός και εκτός Ελλάδας από γνωστούς καλλιτέχνες, σύνολα και ορχήστρες (Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, Odessa Camerata κ.ά.). Αρκετά έχουν εκδοθεί ή ηχογραφηθεί για διάφορα CDs και ο δίσκος «One Night When…» (Subways) περιλαμβάνει αποκλειστικά συνθέσεις του.
Ως κιθαριστής έχει δώσει συναυλίες σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού: σόλο, διάφορα duo και ως σολίστ με ορχήστρες (Bach της Μόσχας, Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής).
Βασικοί του καθηγητές υπήρξαν οι:
Θόδωρος Αντωνίου (Δίπλωμα Σύνθεσης – Ελληνικό Ωδείο).
Thomas Simaku (PhD in Music, με θέμα: Composition – University of York, U.K.).
Kώστας Κοτσιώλης (Δίπλωμα Κιθάρας – Ωδείο Αθηνών).
Joseph Urshalmi (μεταπτυχιακές κιθαριστικές σπουδές – Rubin Academy of Jerusalem).
Είναι μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών και διετέλεσε διευθυντής του περιοδικού της Πολύτονον, όπως επίσης πρόεδρος της Ελληνικής Μουσικής Εταιρείας.
Στις δραστηριότητές του επίσης περιλαμβάνονται: μουσικές διοργανώσεις, συγγραφή μουσικοεκπαιδευτικών βιβλίων (σειρά Κιθαρόκοσμος), αρθρογραφία, σεμινάρια επιμόρφωσης μουσικών, διεύθυνση χορωδιών, καλλιτεχνική διεύθυνση ωδείων. Διδάσκει μουσική επί 40 έτη, με πολλούς μαθητές του να είναι πλέον επαγγελματίες μουσικοί.
Ιστότοπος Λ. Κανάρη
Καριώτη Βάσω
Γεννημένη στην Αθήνα, ολοκλήρωσε τις σπουδές της με άριστα στο πιάνο (Ωδείο Athenaeum, Νέλλη Σεμιτέκολο), στα θεωρητικά (φούγκα και ενοργάνωση μπάντας, Εθνικό και Τροφώνιο Ωδείο, Μάρθα Κυλάφη και Νίκος Καριώτης), στη διεύθυνση χορωδίας και στο παιδαγωγικό σύστημα Kodály (Ωδείο Kodály, Μιχάλης και Ειρήνη Πατσέα) και στη μονωδία (Ελληνικό Ωδείο, Παναγιώτης Καριώτης). Μελέτησε lied και συνοδεία τραγουδιστών με τον Νικόλα Τσαλίκη, τραγούδι με την Άννα Παγκάλου, κλαρινέτο με τον Λεωνίδα Τσακίρη, διεύθυνση ορχήστρας με τον Ελευθέριο Χαλκιαδάκη και χορό στη σχολή Νίκη Κονταξάκη-Μπακάλη. Από το 1998 είναι μέλος του Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου Μαρσύας, υπήρξε ιδρυτικό μέλος των γυναικείων φωνητικών συνόλων έξΗ και Fancy, συμμετέχει στο Κέντρο Παλαιάς Μουσικής του Ωδείου Αθηνών και το 2019 εκλέχθηκε ταμίας της Στέγης Ελληνικών Χορωδιών. Η σύγχρονη μουσική και η συμμετοχή σε σύνολα είναι τα μονοπάτια που ακολουθεί, για να καταλήξει σε μια ευρεία γκάμα εμφανίσεων, από χώρους “νυχτερινής διασκέδασης” έως μεγάλες συναυλιακές αίθουσες. Έχει συμμετάσχει σε performances εικαστικών εκθέσεων και πρώτες εκτελέσεις μουσικών έργων. Διδάσκει στη Μουσική Σχολή Εστουδιαντίνα, στο Θουκυδίδειο και το Ελληνικό Ωδείο, στο Ωδείο Athenaeum και από το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 θα ενταχθεί στο εκπαιδευτικό δυναμικό του Ωδείου Αθηνών. Παράλληλα με τη μουσική μελέτησε Εφαρμοσμένα Μαθηματικά και Φυσικές Επιστήμες στο Ε.Μ.Π.
Καριώτης Νίκος
Συνθέτης, διευθυντής χορωδίας, καθηγητής ανώτερων θεωρητικών και σύνθεσης. Μέλος του Δ.Σ. της Στέγης των Ελληνικών Χορωδιών (υπεύθυνος παιδαγωγικού και σεμιναρίων).
Γεννήθηκε το 1958 στην Αθήνα, σπούδασε ανώτερα θεωρητικά και σύνθεση με τον Μιχάλη Τραυλό στο Σύγχρονο Ωδείο Αθήνας απ’ όπου αποφοίτησε το 1994 με δίπλωμα σύνθεσης με γενικό βαθμό Άριστα.
Σπούδασε επίσης κιθάρα με την Όλγα Καλογρηάδου και πήρε μαθήματα τραγουδιού από τον Γιώργο Ζερβάνο και την Mαρίνα Φιδέλη.
Υπήρξε μαθητής των Αντώνη Κοντογεωργίου, Μαίρη Πετράν (διεύθυνση χορωδίας) και Ανδρέα Βουδούρη, Λευτέρη Χαλκιαδάκη (διεύθυνση ορχήστρας).
Διδάσκει από το 1989 ανώτερα θεωρητικά και σύνθεση στο Εθνικό Ωδείο, στο Ελληνικό Ωδείο και στο Τροφώνιο Ωδείο Λιβαδειάς.
Το συνθετικό του έργο περιλαμβάνει μια συμφωνική εισαγωγή, μια συμφωνιέτα για ορχήστρα εγχόρδων, τρεις καντάτες για σολίστ, χορωδία και ορχήστρα πάνω σε ποίηση Οδ. Ελύτη, Νικ. Βρεττάκου και Κωνσταντίνου Καβάφη, δύο κουαρτέτα εγχόρδων, τραγούδια για φωνή και πιάνο, έργα μουσικής δωματίου, έργα για χορωδία α καπέλα.
Έργα του έχουν εκτελεστεί από καταξιωμένους σολίστ τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Εξωτερικό.
Είναι ιδρυτής του καλλιτεχνικού εργαστηρίου Μαρσύας, και ως διευθυντής της χορωδίας του έχει κληθεί και διευθύνει στο παγκόσμιο φεστιβάλ του Cantonigros στην Ισπανία (2007), δύο φορές στο παγκόσμιο Φεστιβάλ θρησκευτικής μουσικής στο Loreto της Ιταλίας (2005, 2009). Επίσης έχει κατακτήσει ασημένιο μετάλλιο στο διεθνές θρησκευτικό φεστιβάλ της Πράγας (2008) και 2ο βραβείο και χρηματικό έπαθλο στο Φεστιβάλ Μίκης Θεοδωράκης της Ναυπάκτου. Πρόσφατα κατέκτησε αργυρό μετάλλιο στο διεθνή διαγωνισμό του Partubice της Τσεχίας.
Από το 2007 αναλαμβάνει την διεύθυνση της χορωδίας του Μουσικού Ομίλου Σπάρτης, την οποία εμφανίζει σε αρκετά ελληνικά φεστιβάλ καθώς και στην Ουγγαρία. Eπίσης μαζί της κατακτά την Άνοιξη του 2012 το 2ο βραβείο και χρηματικό έπαθλο στο διεθνές φεστιβάλ Μίκης Θεοδωράκης στην Ναύπακτο.
Έχει διευθύνει επίσης την μικτή χορωδία του Εθνικού Ωδείου Χαλανδρίου Ασπασία Κανατσούλη. Σήμερα διευθύνει την παιδική χορωδία του Τροφωνίου Ωδείου Λειβαδιάς, ενώ το 2008 ιδρύει την Παιδική χορωδία και τη Μεικτή χορωδία του Δήμου Μεταμόρφωσης.
Ως διευθυντής της ορχήστρας δωματίου του Α.Σ.Μ.Α. και με τη σύμπραξη της χορωδίας του καλλιτεχνικού εργαστηρίου Μαρσύας έχει παρουσιάσει έργα μεγάλων συνθετών (J. S. Bach, A. Vivaldi, A. Corelli, W .A. Mozart, F. Mendelssohn, S. Prokofiev, B. Bartοk, A. Piazzolla, Ν. Σκαλκώτα, Μ. Βάρβογλη) καθώς και έργα νέων Ελλήνων συνθετών.
Σήμερα είναι επίσης διευθυντής προγράμματος σπουδών στο Ελληνικό Ωδείο Αθήνας.
Κουφιδάκη Ελένη
Η Ελένη Κουφιδάκη είναι απόφοιτη του Ωδείου Ντεπώ Θεσσαλονίκης, με ειδικότητα στο πιάνο. Επί πρακτικής άσκησης είναι φοιτήτρια του τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής μουσικής με ειδικότητα στο ακορντεόν. Κατοικεί στην Αθήνα όπου και παραδίδει μαθήματα μουσικής.
Μακαντάσης Θεμιστοκλής
Σαράντα χρόνια εκπαιδευτικός στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, καθώς και δώδεκα χρόνια Σχολικός Σύμβουλος. Ιδρυτής και Καλλιτεχνικός Διευθυντής τριών Δημοτικών Ωδείων.
Μπέκιος Λάμπρος
Διπλωματούχος κιθάρας από το Εθνικό Ωδείο Αθηνών το 1991. Από το 2004 κάτοχος του Postgraduate Diploma in Music Teaching in Professional Practice με ειδίκευση στην κιθάρα, του Πανεπιστημίου Reading (Αγγλία).
Καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Κύκλου Συναυλιών Κιθάρας (Βέροια, 1994). Από το 2001 έως και το 2010 καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κιθάρας Βέροιας.
Από το 1997 ίδρυσε και διηύθυνε πέντε ορχήστρες κιθάρας, με τις οποίες έχει πραγματοποιήσει πάνω από 120 εμφανίσεις σε Ελλάδα, Αγγλία και Κύπρο.
Διδακτική εμπειρία από το 1986-2021 σε ωδεία και από το 1996 έως σήμερα σε μουσικά σχολεία.
Ντούσικου Γιούλα
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978.
Ξεκίνησε φλάουτο στο Δημοτικό Ωδείο Λαμίας. Συνέχισε στο ωδείο Ορφείο της Αθήνας, απ’ όπου απέκτησε Πτυχίο φλάουτου το 2003 και Δίπλωμα φλάουτου το 2006, ενώ παράλληλα απέκτησε Πτυχίο Αρμονίας από το Ωδείο Μουσικής Πράξης.
Μετά το πτυχίο της παρακολούθησε μαθήματα με τους διακεκριμένους καθηγητές φλαουτίστες Rien de Reede (2003-2005, στην Ολλανδία) και Christina Fassbender (2006-2008, στο Βερολίνο).
Έχει παρακολουθήσει πληθώρα σεμιναρίων φλάουτου στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Δίδαξε στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια Ελληνογερμανική Αγωγή, το 2005-2006, και Ι. Μ. Παναγιωτόπουλος, το 2008-2010. Συνεχίζει να εργάζεται ως φλαουτίστα σε ωδεία της Αττικής. Σήμερα φοιτά στο Τμήμα Τεχνών Εικόνας και Ήχου στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, και συνεργάζεται με θεατρικές ομάδες ως μουσικός.
Παναγιωτίδης Νίκος
Γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου σπούδασε κλασική κιθάρα με τους Δημήτρη Φάμπα και Roberto Aussel και Θεωρητικά με τους Γιάννη Αυγερινό και Μιχάλη Τραυλό. Στο Μεταπτυχιακό τμήμα Παλιάς μουσικής της Μουσικής Ακαδημίας Guildhall του Λονδίνου μελέτησε Αναγεννησιακό λαούτο, θεόρβη, Μπαρόκ λαούτο και Basso Continuo με βασικό καθηγητή τον Nigel North. Έχει παρακολουθήσει πλήθος ειδικών σεμιναρίων με Έλληνες και ξένους καθηγητές, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η δραστηριότητά του ως εκτελεστή της κλασικής κιθάρας και των Αναγεννησιακών / Μπαρόκ οργάνων (λαούτο, κιθάρα, θεόρβη) περιλαμβάνει ρεσιτάλ, συναυλίες Μουσικής Δωματίου στην Ελλάδα και το εξωτερικό, συμμετοχές σε Ορχήστρες με σημαντικούς μαέστρους, εμφανίσεις μεταξύ άλλων σε εκδηλώσεις του Μεγάρου Μουσικής Αθήνας – Θεσσαλονίκης και των Φεστιβάλ Αθηνών, Δελφών, Ρεθύμνου κ.ά., καθώς και δισκογραφικές παρουσίες. Ακόμη, συνεργασίες με γνωστούς καλλιτέχνες στο χώρο του ελληνικού τραγουδιού, της θεατρικής αφήγησης και του χορού σε συναυλίες, παραστάσεις, ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές και δισκογραφία. Επίσης, παραγωγή ραδιοφωνικών εκπομπών σε Δημοτικούς σταθμούς και στο Γ’ Πρόγραμμα της ΕΡΑ και μουσικές επιμέλειες σε τηλεοπτικά ντοκυμανταίρ της ΕΡΤ. Δίδαξε κιθάρα και θεωρητικά επί πολλά χρόνια στην Αθήνα και το Βόλο, όπου κατοικεί από το 2002, καθώς και λαούτο, Basso Continuo και σε σεμινάρια ερμηνείας της Αναγεννησιακής και Μπαρόκ μουσικής σε παλιά ή σύγχρονα όργανα.
Παπαδάκου Κατερίνα
Πιανίστα και καθηγήτρια ανώτερων θεωρητικών. Σπούδασε πιάνο, ανώτερα θεωρητικά (αρμονία, αντίστιξη, φούγκα) και θέατρο. Εργάζεται στο χώρο της μουσικής εκπαίδευσης διδάσκοντας σε ωδεία και εκπαιδευτικούς οργανισμούς (Ελληνικό Ωδείο, Μουσικό Γυμνάσιο, Λύκειο Παλλήνης, Ω.Μ.Ο. κ.ά.). Συνεργάζεται με την Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS εδώ και επτά χρόνια, σχεδιάζοντας μουσικά εκπαιδευτικά προγράμματα. Από την τάξη της έχουν αποφοιτήσει πολλοί μαθητές που διακρίνονται ως ερμηνευτές και παιδαγωγοί. Τα ενδιαφέροντα και οι αναζητήσεις της επικεντρώνονται στην ανάπτυξη νέων προοπτικών σχετικά με τον ρόλο της μουσικής εκτίμησης (music appreciation) τόσο στα παιδιά όσο και τους ενήλικες. Στο πλαίσιο αυτών των αναζητήσεων το 2010 ίδρυσε την ομάδα musicArte που σχεδιάζει, επιμελείται και υλοποιεί εκπαιδευτικά μουσικά προγράμματα, διαγωνισμούς, σεμινάρια και εργαστήρια. Είναι η καλλιτεχνική διευθύντρια των μουσικών Διαγωνισμών Πιάνου και Κιθάρας για παιδιά και νέους της musicArte που διενεργούνται στην Αθήνα τα τελευταία δύο χρόνια.
Παπαδόπουλος Φοίβος
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε πιάνο, ανώτερα θεωρητικά και σύνθεση στην Ελλάδα και συνέχισε σπουδές διεύθυνσης ορχήστρας στην Ecole Normale στο Παρίσι. Παράλληλα παρακολούθησε σεμινάρια διεύθυνσης ορχήστρας, σύνθεσης και ερμηνείας με τους P. Boulez, Y. Menuhin, K. Stockhausen, G. Yianovitz. Είναι πτυχιούχος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών – τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων. Από το 1994 μέχρι το 2003 ίδρυσε και διηύθυνε το Ορχηστρικό Σύνολο Έμφασις, ενώ συμμετείχε ως μαέστρος στο σύνολο σύγχρονης μουσικής Altera Musica, παρουσιάζοντας και ηχογραφώντας έργα κυρίως νέων συνθέτων. Έχει συνεργαστεί με την ορχήστρα Radio France (Παρίσι), τα μουσικά σύνολα της E.P.T., την International Balkan Youth Symphony Orchestra (Σόφια), την Συμφωνική Oρχήστρα του Shoumen (Bουλγαρία), την ορχήστρα Intrarti, την Kαμεράτα Concertone, το Σύνολο Mπαρόκ Aτενέουμ, την ορχήστρα Πατρών, τις ορχήστρες των Δήμων Θεσσαλονίκης, Βόλου και Λάρισας. Είναι τακτικό μέλος της Ένωσης Eλλήνων Mουσουργών. Έργα του έχουν εκτελεστεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό, και έχουν εκδοθεί και ηχογραφηθεί αρκετά από αυτά. Από το 2000 έχει αναπτύξει σημαντική καλλιτεχνική δραστηριότητα στα Ιωάννινα επικεφαλής της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου, με εμφανίσεις εντός και εκτός Ιωαννίνων (Άρτα, Πρέβεζα, Γρεβενά, Βέροια, Πάτρα, Χανιά, Αθήνα). Το 2019 ίδρυσε την ορχήστρα Camerata Philomusica με την οποία πραγματοποιεί εμφανίσεις εντός και εκτός Αθηνών με ρεπερτόριο από την μπαρόκ μέχρι την σύγχρονη εποχή. Είναι καλλιτεχνικός διευθυντής των Δημοτικών ωδείων Κορυδαλλού και Ιωαννίνων και της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Ιωαννίνων. Διδάσκει ανώτερα θεωρητικά και σύνθεση.
Ιστότοπος Φ. Παπαδόπουλου
Κανάλι στο YT
Παπάζογλου Κωστής
Σπούδασε φλάουτο dolce και διεύθυνση στο μουσικό πανεπιστήμιο της Βιέννης αποφοιτώντας με διάκριση, δίπλα στην Elisabeth Schäftlein (ιδρυτικό μέλος του Concentus musicus μαζί με τον Nikolaus Harnocourt, θεμελιωτές της μουσικής ρητορικής). Στην Ελλάδα αποφοίτησε με άριστα στο πλάγιο φλάουτο και θεωρητικά από το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης.
Το 1994 ίδρυσε το μπαρόκ συγκρότημα Concerto ellenico και την εργαστηριακή ορχήστρα δωματίου Concerto Conservatorio, από τα πρώτα σύνολα με όργανα εποχής.
Είναι ιδρυτικό μέλος του συνόλου μεσαιωνικής μουσικής CODEX-ΚΩΔΙΞ (δισκογραφία στην ΕΜΙ με τίτλο en la mar ay una torre – με τη χορωδία της Ισραηλίτικης Κοινότητας Θεσσαλονίκης).
Διευθύνει το φωνητικό σύνολο εν χορώ, την χορωδία της Ι.Κ.Θ., καθώς επίσης την νέα χορωδία, το φωνητικό σύνολο και την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Καλαμαριάς.
Έχει δώσει συναυλίες ως μαέστρος και σολίστ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Γερμανία, Αυστρία, Ολλανδία, Γιουγκοσλαβία, Ισραήλ, Αίγυπτο, Ουκρανία, Ρωσία, Σουηδία, Ιταλία, Βουλγαρία, Ουγγαρία, Κωνσταντινούπολη κ.ά.), σε φεστιβάλ (Ελληνικό Φεστιβάλ, Δημήτρια, Sani Classic, Biennale στο Σαράγιεβο, Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 1997, Cantus Salisburgensis, Singing World στην Αγ. Πετρούπολη κ.α.), ενώ ηχογράφησε με το φλάουτο και δικές του συνθέσεις σε παραγωγές δισκογραφικών εταιριών, σε ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά προγράμματα της Ελλάδας και της Ευρώπης.
Εμφανίστηκε ως σολίστ με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, την Συμφωνιέττα Beograd και τη Συμφωνική ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης. Διηύθυνε την πρώτη παρουσίαση της Όπερας του Χέντελ Άκις και Γαλάτεια στην Ελλάδα, και τα έγχορδα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στην πρώτη παγκόσμια παρουσίαση του έργου του κινέζου συνθέτη Yiu Kwong Chung for eva, καθώς επίσης και την οπερέτα Βαφτιστικός σε σκηνοθεσία Χ. Ρώμα στην Όπερα Θεσσαλονίκης (2010).
Δίδαξε στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης, στο μουσικό σχολείο Θεσσαλονίκης (διηύθυνε την ορχήστρα του και απέσπασε το 2005 Α’ Βραβείο στους περιφερειακούς και Β’ Βραβείο στους Πανελλήνιους Kαλλιτεχνικούς Aγώνες) και στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης (διηύθυνε την ορχήστρα του και ηχογράφησαν πρωτότυπα έργα ελλήνων συνθετών).
Έχει διατελέσει καλλιτεχνικός διευθυντής του Ωδείου και του φεστιβάλ Αριστοτέλεια του Δήμου Αριστοτέλη και Σταυρούπολης – Παύλου Μελά Θεσσαλονίκης και της Παιδικής Χορωδίας του Συλλόγου Φίλων Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Είναι μέλος της ΕRΤΑ και τελειόφοιτος του τμήματος διοίκησης επιχειρήσεων των ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης.
Εμφανίσεις Κ. Παπάζογλου στο Μ.Μ.Θ.
Σελίδα στο Παν/μιο Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών της Βιέννης
Σαμουρκασίδου Κορίνα
Γεννήθηκε στην Κομοτηνή όπου ξεκίνησε τα μαθήματα πιάνου. Συνέχισε τις σπουδές της με το Νικόλα Αστρινίδη, στο Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, από όπου αποφοίτησε με Άριστα Παμψηφεί. Συνέχισε σπουδές από το 1985, αρχικά στο Conservatoire de Strasbourg και κατόπιν στο Παρίσι (1986–1995), στην École Normale de Musique, με καθηγητή τον J. Micault. Παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα με τους πιανίστες–σολίστες E. Varvanova, V. Zakarov, Th. Dussault, E. Malinnin. Συμπλήρωσε τις μουσικές της σπουδές με μαθήματα μουσικολογίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης και με μαθήματα της ελβετικής παιδαγωγικής μεθόδου Willems. Το 1992 παρουσίασε σε πρώτη εκτέλεση στην Ελλάδα το έργο Visions de l’ Amen του Olivier Messiaen, το οποίο και τελειοποίησε με την καθοδήγηση του μεγάλου συνθέτη. Έχει συμπράξει με πολλές συμφωνικές ορχήστρες και έχει δώσει ρεσιτάλ σε πολλές πόλεις της Ευρώπης όπως Στρασβούργο, Παρίσι, Τουλούζη, Ντοβίλ, Σεν Ετιέν, Ρώμη, Πάντοβα, Φεράρα, Σόφια, καθώς και στο Κάιρο και το Σάρμ Ελ Σέικ. Έχει πραγματοποιήσει συναυλίες με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Βερολίνου στο Φεστιβάλ Αθηνών, με τη γυναικεία ορχήστρα Puellarum Pragensis στο Φεστιβάλ Φιλίππων και Δράμας, με τη Romanian Chamber Orchestra of Brassov στο Φεστιβάλ Ερμουπόλεως και Δελφών. Έχει υλοποιήσει πολυάριθμες ηχογραφήσεις στη Γαλλία και στη Βουλγαρία. Επίσης έχει στο ενεργητικό της πολυάριθμες συμμετοχές στα περισσότερα από τα ελληνικά φεστιβάλ όπως: Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Κασσάνδρας, Χίου, Άργους, Πεντέλης, Κομοτηνής, Αλεξανδρουπόλεως. Από το 1996 δίδαξε στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας, το Κεντρικό Ωδείο και το Δημοτικό Ωδείο Άνω Λιοσίων, καθώς και στο Πρότυπο Μουσικό Κέντρο Πειραιά, όπου είχε και τη διοικητική διεύθυνση (2001-2011). Έχει συμβάλει στην πολιτιστική ζωή της χώρας και ως σύμβουλος υπουργών Πολιτισμού, Παιδείας, Μεταφορών, αλλά και ως μέλος επιτροπών στον ΟΠΕΠ, χορηγιών στο ΥΠ.ΠΟ, των Πανελλήνιων Μαθητικών Καλλιτεχνικών Αγώνων του ΥΠΕΠΘ, της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του ΥΠΕΠΘ και του άξονα Παιδεία–Πολιτισμός των ΥΠ.ΠΟ–ΥΠΕΠΘ. Σήμερα εργάζεται στο Ωδείο Kodaly και στο Δήμο Χαλανδρίου ως μουσικός.
Τρανουδάκης Μιχάλης
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1956. Σπούδασε πιάνο και θεωρητικά στα ωδεία Ελληνικό, Εθνικό και Πειραματικό. Είναι κάτοχος διπλώματος Σύνθεσης και έχει κάνει Σπουδές Θεατρολογίας και Μουσικοκινητικής Αγωγής. Έχει πλούσια δισκογραφία και έχει γράψει μουσική για το θέατρο.
Εργάζεται ως καθηγητής θεωρητικών στα Μουσικά Σχολεία Παλλήνης, Αλίμου και Ιλίου και είναι καλλιτεχνικός διευθυντής στο Δημοτικό Ωδείο Μοσχάτου από το 1995 έως σήμερα.
Έχει επιδείξει σημαντική δραστηριότητα στον τομέα της μουσικής εκπαίδευσης και συγκεκριμένα υπήρξε:
– Πρόεδρος των Πανελληνίων Μαθητικών Καλλιτεχνικών Αγώνων του Υπουργείου Παιδείας (2002 – 2004).
– Μέλος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του Υπουργείου Παιδείας (1995-2004 και 2010-2013).
– Πρόεδρος ή μέλος πολλών Επιτροπών του ΥΠΕΠΘ για διάφορα θέματα της μουσικής εκπαίδευσης.
– Μέλος της τριμελούς συγγραφικής ομάδας της δίτομης Ιστορίας της Μουσικής και της Τέχνης του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου για τα ΤΕΕ.
– Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Μουσικής.
Φωτόπουλος Δημήτρης
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε φλάουτο στο Ωδείο Αθηνών με τον Ουρς Ρούτιμαν και Ανώτερα θεωρητικά με τον Μ. Παλλάντιο (Ωδείο Αθηνών) και τον Κων. Νόνη (Ωδείο Ορφείο). Από το 1982 και για μια δεκαετία περίπου παράλληλα με την εδώ καλλιτεχνική και διδακτική του δραστηριότητα βρίσκεται συχνά και για μεγάλα χρονικά διαστήματα στην Γαλλία (Νίκαια, Παρίσι, Λυών κλπ) όπου σπουδάζει –μαθητεύει κοντά στον Alain Marion και στην Ida Ribera– και συμπράττει με σημαντικούς καλλιτέχνες σε πολλές συναυλίες με ορχήστρες και σχήματα μουσικής δωματίου.
Στην Ελλάδα πραγματοποιεί πολυάριθμες εμφανίσεις σε όλες σχεδόν τις πόλεις με διαφορετικά και πολλές φορές πρωτότυπα μουσικά σύνολα (Ελληνικό Τρίο, σύνολο Τετρακτύς, Τρίσημον, σύνολο Πλαγίαυλος, Αιολικές Νύξεις κλπ), καλύπτοντας τους περισσότερους συνδυασμούς οργάνων με το φλάουτο καθώς και ένα μεγάλο μέρος του ρεπερτορίου. Εμφανίζεται συχνά και σαν σολίστ με μεγάλες ή μικρές ορχήστρες. Δισκογραφεί έργα Ελλήνων συνθετών και συμμετέχει σε πλήθος δισκογραφικές εκδόσεις. Συμμετέχει σε πολλά φεστιβάλ, σεμινάρια είτε ατομικά είτε ως μέλος συνόλων. Η κρατική τηλεόραση και ραδιόφωνο μεταδίδουν συνεντεύξεις και κάνουν αφιερώματα στη δουλειά του.
Ιδρυτικό μέλος και κορυφαίος φλαουτίστας της ορχήστρας Εναρμόνια. Για πολλά χρόνια ήταν ο φλαουτίστας της σκηνής Οπερέτας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Ιδρυτής του μεγάλου διεθνούς φεστιβάλ φλάουτου Ημέρες Πλαγίαυλου / Flutemeeting.
Η διδακτική του δραστηριότητα ξεκινάει από τα πρώτα χρόνια της καλλιτεχνικής του διαδρομής. Δείχνοντας ιδιαίτερη έφεση και αγάπη στη διδασκαλία, στην προετοιμασία και στη μόρφωση των νέων μουσικών συνεργάζεται με τα μεγαλύτερα μουσικά ιδρύματα της χώρας μας (Ωδείο Αθηνών, Ορφείο, Ωδείο Φ. Νάκας, Δημοτικά Ωδεία Βόλου και Λάρισας κλπ), όπου εκπαιδεύει πολλές νέες και νέους φλαουτίστες, οι περισσότεροι των οποίων ακολουθούν μια επιτυχημένη και αξιόλογη καλλιτεχνική διαδρομή. Ειδικευμένος στη Μουσική Δωματίου δημιούργησε αξιόλογες τάξεις όπου δίδαξε πολυάριθμα μικρά σύνολα καθώς και ορχήστρες δωματίου. Διετέλεσε για πολλά χρόνια μέλος του Δ.Σ. του Εθνικού Συμβουλίου Μουσικής (ελληνικό τμήμα του Συμβουλίου Μουσικής της ΟΥΝΕΣΚΟ).
Χατζηελευθερίου Νίκος
Σπούδασε κιθάρα με τον Βαγγέλη Μπουντούνη στο Εθνικό Ωδείο, ανώτερα θεωρητικά και σύνθεση με τον Διαμαντή Διαμαντόπουλο στο Ωδείο Atheneaum. Έχει στο ενεργητικό του πλήθος εμφανίσεων, κυρίως με σύνολα μουσικής δωματίου, συμμετοχές σε διεθνή φεστιβάλ και διοργανώσεις, ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές ηχογραφήσεις, δισκογραφία και εκδόσεις. Από το 2005 έχει ιδρύσει και διευθύνει το μουσικό σύνολο Guitarte ensemble, με πληθώρα εμφανίσεων στα μουσικά πράγματα, αναδεικνύοντας σειρά πρωτότυπων σύγχρονων έργων και μια σειρά μεταγραφών από διάφορα στυλ και εποχές της μουσικής: J. S. Bach – Musikalisches Opfer BWV 1079, Το καταραμένο φίδι του Μάνου Χατζιδάκι, Το φάντασμα της Μασσαλίας του Γ. Αγγελάκη (CD «Traces»), αρχαία ελληνική μουσική, έργα σύγχρονων Ελλήνων συνθετών κ.α. Έχει παρουσιάσει πλήθος μεταγραφών του σχεδόν απ’ όλα τα είδη και τις εποχές της μουσικής, για κιθάρα και σύνολα. Πολλά απ’ αυτά, όπως τα concerti και άλλα έργα των Bach, Corelli, Handel κ.ά. έχουν εκδοθεί από τον οίκο panas music. Έχει συνθέσει και παρουσιάσει μουσική για κιθάρα, μουσικά σύνολα, κύκλους τραγουδιών σε ποίηση Κ. Π. Καβάφη, Φ. Πεσσόα, Γ. Α. Μπέκερ (CD «Vertigo» – ekfrassis productions) καθώς και για θεατρικές παραστάσεις, Φ. Γ. Λόρκα – Γέρμα, Σαίξπηρ – Βασιλιάς Ληρ, Αριστοφάνης – Όρνιθες και Αχαρνής για παιδιά (CD «Aristofanis junior» – ekfrassis productions) κ.ά. Διδάσκει στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών, έχοντας ήδη αναδείξει μια τάξη κιθαριστών με έντονη παρουσία.
Χοϊδάς Γεράσιμος
Ο πιανίστας και τσεμπαλίστας Γεράσιμος Χοϊδάς έχει αναγνωριστεί ως ένας από τους πιο πολύπλευρους Έλληνες ερμηνευτές πληκτροφόρων οργάνων. Μετά τις σπουδές του στο πιάνο (Δίπλωμα με Άριστα παμψηφεί και Α’ βραβείο) σπούδασε ανώτερα Θεωρητικά (Φούγκα) με τον Παναγιώτη Αδάμ, από τον οποίο και μυήθηκε στην παλαιά μουσική. Στο Βέλγιο σπούδασε τσέμπαλο και basso continuo με τους Kris Verhelst, Anne Galowich, Jos van Immerseel και εκκλησιαστικό όργανο με τους Lieven Strobbe και Joris Lejeune στο Lemmensinstituut και τη Βασιλική Μουσική Ακαδημία της Αμβέρσας. Ειδικεύθηκε στην ιστορικά τεκμηριωμένη ερμηνεία σε αυθεντικά όργανα εποχής μελετώντας στα πληκτροφόρα του Μουσείου Vleeshuis της Αμβέρσας και ασχολήθηκε με τη μελέτη του κλάβικορντ και του φορτεπιάνο.
Εμφανίζεται με όλα τα κορυφαία σχήματα της χώρας μας (Καμεράτα, Κρατική Ορχήστρα Αθήνας και Θεσσαλονίκης, Latinitas Nostra, Ex Silentio κ.ά.) σε πολυάριθμους χώρους (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, Μουσείο Μπενάκη, Ίδρυμα Ι&Μ Θεοχαράκη, Παρνασσό, Αναγεννησιακό Φεστιβάλ Ρεθύμνου κ.ά.). Ο ίδιος διευθύνει το σύνολο μουσικής δωματίου Ensemble 1619, τη χορωδία παλαιάς μουσικής Corpus Minor και την ορχήστρα δωματίου Baroque Project Orchestra, και εξερευνά γνωστό και λιγότερο γνωστό ρεπερτόριο της παλαιάς μουσικής.
Διδάσκει πιάνο, τσέμπαλο, μουσική δωματίου και ερμηνεία σε τραγουδιστές σε ωδεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Προσκαλείται τακτικά σε σεμινάρια και master classes σε όλη την Ελλάδα.