Πρόταση του ΠΣΑΩ σχετικά με τις απολυτήριες χειμερινές εξετάσεις ωδείων (Προς το ΥπΠοΑ)

στις

Αθήνα 11 – 12 – 2020
Αρ. Πρωτ: 26/2020-12

ΠΡΟΣ:
Τον Γενικό Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού κύριο Νικόλα Γιατρομανωλάκη
Τον Γενικό Διευθυντή Σύγχρονου Πολιτισμού κύριο Μάριο Κωστάκη
Την Διευθύντρια Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης, κυρία Αγγελική Σγούρα

ΘΕΜΑ : ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΧΕΙΜΕΡΙΝΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΩΔΕΙΩΝ

Αξιότιμοι/Αξιότιμη,

Σε συνέχεια της από 8/12/20 τηλεδιάσκεψης που είχαμε, και κατόπιν της δικής σας παραίνεσης, καταθέτουμε το αίτημα και την πρότασή μας σχετικά με τα αναγκαία μαθήματα και την διεξαγωγή των χειμερινών απολυτηρίων εξετάσεων στα ωδεία και τις μουσικές σχολές της χώρας, εν μέσω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί από την υγειονομική επιτροπή.

Στα τέλη του Ιανουαρίου όπως κάθε χρονιά, πραγματοποιείται η εξεταστική χειμερινή περίοδος για τις πτυχιακές και διπλωματικές εξετάσεις των οργάνων.  Οι μαθητές που συμμετέχουν σε αυτές, έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο σπουδών του οργάνου τους στο ωδείο και είναι έτοιμοι να εξεταστούν προκειμένου να λάβουν τον τίτλο σπουδών/επαγγελματικών δεξιοτήτων τους, σημαντικό ορόσημο στη ζωή τους.

Τα μέτρα κατά της πανδημίας, από τις 3 Νοεμβρίου και μετά,  έχουν καταστήσει αδύνατη την δια ζώσης διδασκαλία και σύμφωνα με τις νέες ανακοινώσεις, αυτό θα κρατήσει τουλάχιστον ως τις 7/1/2021. Ακόμα και στο ενδεχόμενο τα ωδεία να ανοίξουν τότε, ο χρόνος που απομένει είναι πολύ λίγος για να καλυφθεί το κενό επαφής του σπουδαστή με τον διδάσκοντα επί δύο μήνες και παραπάνω. Δυστυχώς η διδασκαλία μέσω τηλεδιάσκεψης παρουσιάζει ανυπέρβλητες δυσκολίες και είναι ουσιαστικά αδύνατη για αυτές τις προπτυχιακές ακροάσεις/μαθήματα. Λόγω του κακού ήχου και της δυσκολίας στο συγχρονισμό δεν είναι δυνατά τα παρακάτω ουσιώδη:

1. Σωστή ακρόαση της ερμηνείας και ουσιαστικού σχολιασμού της από τον διδάσκοντα

2. Εκτέλεση από τον διδάσκοντα διαφόρων σημείων για υπόδειξη στον μαθητή

3. Εξάσκηση και διδασκαλία των έργων που χρειάζονται πιανιστική συνοδεία (κοντσέρτο ή μουσική δωματίου για όλα τα όργανα και τη φωνή)

Για αυτούς τους λόγους η διδασκαλία μέσω τηλεδιάσκεψης είναι ακατάλληλη και ανεπαρκής για τους τελειόφοιτους, οπότε η δια ζώσης επαφή με τον διδάσκοντα κρίνεται επιβεβλημένη. Ο αριθμός των τελειόφοιτων σπουδαστών είναι περιορισμένος και βρίσκεται στη διάθεση του Υπουργείου, μια και έχει δηλωθεί από κάθε Ωδείο η λίστα των εξεταζόμενων το αργότερο ως τις αρχές του Νοέμβρη. Το μάθημα είναι ατομικό και μπορεί να γίνεται στις αίθουσες εκδηλώσεων των Ωδείων, όπου και θα πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις. Πρόκειται για αίθουσες ιδιαίτερα ευρύχωρες, προορισμένες να υποδέχονται μεγάλο αριθμό ατόμων.

Σημειώνουμε ότι η αδυναμία συμμετοχής στις εξετάσεις λόγω ελλιπούς προετοιμασίας ή ματαίωσής των, συνεπάγεται όχι μόνο καθυστέρηση στις σπουδές και άλλα μελλοντικά σχέδια του μαθητή αλλά μπορεί να δημιουργήσει ανυπέρβλητο πρόβλημα λόγω στράτευσης των αγοριών ή και άλλων λόγων, συμπεριλαμβανομένου και του οικονομικού, αφού η επιπλέον φοίτηση μέχρι την επόμενη εξεταστική επιβαρύνει αρκετά έναν οικογενειακό προϋπολογισμό.

Λαμβάνοντας όλα τα παραπάνω υπόψη, ζητάμε: να καταρτιστεί και να εγκριθεί άμεσα ένα σχέδιο που θα καταστήσει δυνατή Α. την δια ζώσης διδασκαλία ειδικά και αποκλειστικά για αυτούς τους τελειόφοιτους σπουδαστές και Β. την δια ζώσης διεξαγωγή των εξετάσεων, κεκλεισμένων των θυρών (χωρίς κοινό) και με παρουσία μόνον του σπουδαστή, του συνοδού και της εξεταστικής επιτροπής (σύνολο 7-8 άτομα).

Συγκεκριμένα, προτείνουμε:

  1. Να εγκριθεί ειδική άδεια μετακίνησης για τους διδάσκοντες, σπουδαστές και συνοδούς ώστε να μπορούν να μεταβούν στο Ωδείο με άμεση ισχύ και μέχρι την ημερομηνία των εξετάσεων, εν ανάγκη για συγκεκριμένες ημέρες και ώρες την εβδομάδα.
  2. Να ληφθεί υπόψη ότι κατά τη διδασκαλία θα βρίσκονται εντός της αίθουσας μόνον δύο ως τρία άτομα (διδάσκων-σπουδαστής-συνοδός) τα οποία θα τηρούν απαρεγκλίτως όλα τα υγειονομικά μέτρα όπως τήρηση απόστασης (στις δεδομένες αίθουσες αυτή μπορεί να είναι πολύ μεγάλη, π.χ. 5 μέτρα!), χρήση μάσκας ή/και προσωπίδας, αντισηψία χεριών και οργάνων/πιάνου, θερμομέτρηση.
  3. Στη σπάνια περίπτωση που κάποιος σπουδαστής πρέπει να κινηθεί εκτός νομού, αυτό μπορεί να εξετάζεται κατά περίσταση. Σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει αυτός ο λόγος να σταθεί εμπόδιο για όλους τους υπόλοιπους σπουδαστές.

Θεωρούμε αυτονόητο ότι, εφόσον π.χ. κάποιος μπορεί να μετακινηθεί για να αγοράσει χριστουγεννιάτικες μπάλες, πρέπει να είναι δυνατή η μετακίνηση και για το σκοπό των ακροάσεων ενόψει απολυτηρίων εξετάσεων.

Παρακαλούμε θερμά όπως επεξεργαστείτε και διαβιβάσετε άμεσα το ζήτημα σε κάθε υπεύθυνο, προς υλοποίηση!

Με τιμή

Εκ μέρους του ΔΣ
Νίκος Παναγιωτίδης (Πρόεδρος)
Όλγα Καλογρηάδου (Γραμματέας)

Για την σύνταξη του αιτήματος και της πρότασης
Γεράσιμος Χοϊδάς / Ταμίας ΔΣ