Ενημέρωση για την τηλεδιάσκεψη του ΠΣΑΩ με την ηγεσία του τομέα Σύγχρ. Πολιτισμού και του τομέα Μουσ. Εκπαίδευσης του ΥπΠοΑ

στις

Προς τα μέλη του ΠΣΑΩ:

Την Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2020, μετά από τρεις αναβολές, πραγματοποιήθηκε η τηλεδιάσκεψη του Πανελλήνιου Συλλόγου Αποφοίτων Ωδείων & Μουσικών Σχολών με την ηγεσία του τομέα Σύγχρονου Πολιτισμού και του τομέα Μουσικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Πολιτισμού.

Με αυτή την εναρκτήρια συζήτηση, άνοιξε επιτέλους ο δίαυλος της συνεργασίας μας με το Υπουργείο Πολιτισμού σχετικά με την διαβάθμιση των μουσικών τίτλων που έχουν απονεμηθεί από το ΥΠΠΟΑ στους απόφοιτους των ωδείων και των μουσικών σχολών.

Το Προεδρείο του Συλλόγου ανέπτυξε διεξοδικά τα επιχειρήματα που καταγράφονται στο πολυσέλιδο υπόμνημα που έχει εκπονηθεί από το ΔΣ και είχε ήδη κατατεθεί στο Υπουργείο. Όλα τα επιχειρήματα και οι θέσεις μας συνηγόρησαν υπέρ της άμεσης διαβάθμισης των ανώτατων ωδειακών τίτλων στο επίπεδο 6, καθώς καλύπτονται τα μαθησιακά αποτελέσματα που περιγράφονται στο Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Επαγγελματικών Προσόντων. Επισημάναμε ότι πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη όσον αφορά στην πλήρη αναγνώριση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων για να αρθούν τα εμπόδια που συναντάμε όλα αυτά τα χρόνια. Επίσης, καταθέσαμε τις θέσεις μας για την ακαδημαϊκή αναγνώριση των ανώτατων ωδειακών τίτλων στα αντίστοιχα επίπεδα, σύμφωνα με τις διάφορες πρακτικές και τα συστήματα που ισχύουν στην Ευρώπη.

Η συζήτηση διεξήχθη σε άριστο κλίμα και με ικανοποίηση διαπιστώσαμε ότι η ηγεσία του υπουργείου ήδη εργάζεται προς την κατεύθυνση της πολυπόθητης διαβάθμισης των υπαρχόντων τίτλων αλλά και της συνολικής αναβάθμισης/αναμόρφωσης των Ωδειακών σπουδών καθώς η Γενική Γραμματεία Σύγχρονου Πολιτισμού έχει ήδη προωθήσει το θέμα σε κεντρικό κυβερνητικό επίπεδο. Υπήρξε σχεδόν πλήρης ταύτιση απόψεων και οι θέσεις μας αναγνωρίστηκαν ως μια ρεαλιστική και ώριμη παρέμβαση.

Είναι επίσης αξιοσημείωτο το γεγονός ότι το Υπουργείο δήλωσε την διάθεση και την βούληση να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με το ΔΣ του Συλλόγου μας και υποσχέθηκε ότι θα καλέσει τα μέλη του να συμμετάσχουν στις όποιες διεργασίες και ομάδες εργασίας δημιουργηθούν. Χαιρετίζουμε αυτή τη θετική εξέλιξη, δεν εφησυχάζουμε και ελπίζουμε ότι τα λόγια και οι υποσχέσεις θα γίνουν σύντομα έργα.

Παράλληλα, βρήκαμε πολύ θετική ανταπόκριση και στα πρακτικά ζητήματα που θέσαμε σχετικά με τη διεξαγωγή των πτυχιακών και διπλωματικών εξετάσεων του ερχομένου Ιανουαρίου για τις οποίες οι σπουδαστές και καθηγητές θα χρειαστούν ειδικές άδειες από την αρμόδια επιστημονική επιτροπή. Ήδη στείλαμε επιστολή με το αίτημα και την πρότασή μας στο Υπουργείο Πολιτισμού προκειμένου να την προωθήσουν για να εγκριθεί από την υγειονομική επιτροπή.

Εν τω μεταξύ, εργαζόμαστε για να επιτύχουμε μια ανάλογη συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ώστε να θέσουμε τόσο το ζήτημα της κατάταξης στο επίπεδο 6 όσο και τα χρονίζοντα εργασιακά θέματα των αναπληρωτών ΤΕ16, με ισχυρή πολιτική και νομική επιχειρηματολογία. Προφανώς, μπορεί η καλλιτεχνική και ειδικά η μουσική εκπαίδευση να μην βρίσκεται στις άμεσες προτεραιότητες του Υπουργείου Παιδείας όπως συμβαίνει με το Υπουργείο Πολιτισμού, ειδικά τώρα που οι ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας με τα κλειστά σχολεία και την τηλεκπαίδευση απορροφούν στη φάση αυτή όλο το δυναμικό του. Ωστόσο, θα επιμείνουμε και ευελπιστούμε πως η συμπαράσταση του υπουργείου Πολιτισμού στα αιτήματά μας θα παίξει ένα θετικό ρόλο για να καμφθούν οι αντιστάσεις που ασφαλώς θα συναντήσουμε.

Συνάδελφοι,
οι συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολες από κάθε άποψη, αλλά έχουμε βάσιμες ελπίδες οι κόποι που έχουμε καταθέσει στην προσπάθεια τεκμηρίωσης των θέσεών μας να βρουν το επιθυμητό αντίκρισμα. Έγινε το πρώτο βήμα, είμαστε έτοιμοι για τα επόμενα.